Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Η Σπάρτη το… παλεύει

Η Σπάρτη το… παλεύει

Γράφει ο  Κουκλίδης Χαράλαμπος

“Η Τέχνη του να ζεις φέρνει πιο πολύ στην Πάλη….παρά στο Χορό….” Μάρκος Αυρήλιος.
Ο Παλαιστικός Σύλλογος Σπάρτης αναβιώνει τις καλές μέρες του αθλήματος που δόξασε την Αρχαία Σπάρτη και σας καλεί να φέρτε τα παιδιά σας σε επαφή με ένα κλασσικό άθλημα που θα τα κάνει μαχητές ζωής.

Κείμενο - φωτογραφίες: Πάνος Α. Παπαδολιάς
 
 Tο παλαιότερο άθλημα ήταν και το πλέον διαδεδομένο στην αρχαία Ελλάδα. Τυχαίο; Η ιστορία της πάλης υφαίνεται από υπέροχα μυθολογικά και ιστορικά στοιχεία αποδεικνύοντας ότι υπήρξε βασικότατο στοιχείο της Ελληνικής κουλτούρας. Σίγουρα κάτι πολύ παραπάνω από ένα απλό άθλημα. Στην μακραίωνη διαδρομή της πάλης στον Ελλαδικό χώρο, κάποια στιγμή στο κάδρο εισέρχεται [εντυπωσιακά] και η Σπάρτη. Πρώτο στίγμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες [18η Ολυμπιάδα - 708 πχ] με νικητή τον Ευρύβατο το Λακεδαιμόνιο από τους Λουσούς. Σαν παιδικό αγώνισμα η πάλη πρωτομπαίνει στους Ολυμπιακούς στην 37η Ολυμπιάδα [632 π.Χ.]. Ο νικητής αυτών των αγώνων ήταν Σπαρτιάτης και έμελλε να γίνει θρυλικός. Ο Ιπποσθένης – όνομα και πράγμα – υπήρξε ο ένδοξος Ολυμπιονίκης 6 Ολυμπιάδων και οι Σπαρτιάτες έφτασαν να τον τιμούν σαν θεό όπως και τον γιό του τον Ετοιμοκλή, νικητή σε 5 Ολυμπιάδες. 
 











      Οι Σπαρτιάτες έγραψαν ιστορία στην πάλη. Όχι μόνο με τη Λακωνική μέθοδο που βασιζόταν στη δύναμη και όχι στα τεχνάσματα αλλά και με άλλες «λεπτομέρειες». Κατά το Θουκυδίδη οι Σπαρτιάτες ήταν οι πρώτοι οι οποίοι πέταξαν το «περίζωμα» και αγωνίζονταν τελείως γυμνοί και αλειμμένοι με λάδι κάτι που έγινε από ένα σημείο και μετά κοινή πρακτική για όλους…



Στον αντίποδα της Αρχαίας Σπάρτης που ταυτίστηκε με την πάλη, το αγώνισμα στη σύγχρονη Σπάρτη στάθηκε σχεδόν ανύπαρκτο.      Στις μέρες μας, ο Παλαιστικός Σύλλογος που δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα ανέλαβε το δύσκολο έργο του να ανοίξει το δρόμο στο άθλημα παρά τις ανύπαρκτες συνθήκες και την ανύπαρκτη [προς το παρόν….] υποστήριξη. 
Ο Σύλλογος ωστόσο τραβάει δυναμικά μπροστά και απευθύνειπροσκλητήριο σε όλους, κυρίως όμως σε γονείς μικρών παιδιών [από 4η Δημοτικού και πάνω έως την 3η Γυμνασίου είναι οι ιδανικές ηλικίες]. Δυνατότητα εκκίνησης προπόνησης και εκμάθησης έχουν φυσικά άνδρες και γυναίκες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ελληνορωμαική πάλη προσφέρει πολλά περισσότερα από εκγύμναση του σώματος[δες την περίπτωση της Αρχαίας Ελλάδας….]. Σημειώστε ότι ο Σύλλογος αναζητά χώρο για να στήσει το προπονητήριό του και κάθε βοήθεια σε όλα τα επίπεδα είναι ευπρόσδεκτη. Από φορείς και από ιδιώτες. Από πλευράς Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δήμου Σπάρτης έχουν γίνει δηλώσεις υποστήριξης ο Σύλλογος αναμένει ωστόσο και τα έργα.



Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τον κ. 
Γιώργο Μπαρέλο στο τηλέφωνο 6932426767.

ΠΗΓΗ:http://www.palema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΣΠΑΡΤΗ

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΣΠΑΡΤΗΣ