Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Γαλάνης
   Αγαπητοί φίλοι γειά σας. Κυριακή μεσημέρι, πιστός στην εβδομαδιαία ιστορική επικοινωνία μας,θα προχωρήσουμε λίγο πιο κάτω,στην συνοπτική ιστορική αναδρομή της Σπάρτης ,εχοντας φτάσει στο θάνατο του πρωταγωνιστή των ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ ,στον 2ο Μεσσηνιακό πόλεμο ,στρατηγού αυτοκρατορος ΑΡΙΣΤΟΜΈΝΟΥΣ, στο παλάτι του γαμπρού του ΔΑΜΑΓΗΤΟΥ βασιλέως της Ιαλυσού, στη ΡΟΔΟ.

Με το θάνατο του ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΟΥΣ, την κατάληψη του τελευταίου προπυργιου ελευθερίας των ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ , την ορεινή ΕΙΡΑ, αρκετοί Μεσσηνιοι φιλοξενήθηκαν από τους γείτονες και συμμάχους τους Αρκάδες , οι οποίοι κατα τροπο παραδειγματικο εθανατωσαν ( δια λιθοβολισμου ), τον προδοτη των συμμαχων ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ, βασιλιά τους ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΗ. Ένα επίσης μεγάλο πλήθος Μεσσηνιων, μετωκησε στη Σικελία , όπου εποικησε την πόλη ΖΑΓΚΛΗ ( δρεπάνι ) , μετωνομαζοντας τη, σε ΜΕΣΣΗΝΗ.

Οι εναπομείναντες Μεσσηνιοι,κατέστησαν είλωτες των Σπαρτιατών μέχρι το 369 π.Χ ,οπότε ελευθερώθηκαν από τον Θηβαίο στρατηγό ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ, αφού ενδιαμέσως το 464 π.Χ ξαναεπανεστατησαν και μετά δεκάχρονο πόλεμο , ξανά ηττήθηκαν από τους Σπαρτιάτες βασιλείς, ΠΛΕΙΣΤΑΡΧΟ του οίκου των ΑΓΙΑΔΩΝ και ΑΧΙΔΑΜΟ τον Β, του οίκου των ΕΥΡΥΠΟΝΤΙΔΩΝ. Αυτός ήτο ο 3ος Μεσσηνιακος πόλεμος( 465 -455 ) π. Χ.
Οι Μεσσηνιοι λοιπόν φίλοι μου, υπηρξαν είλωτες των Λακεδαιμονίων κατά ( 724-369 ) = 355 χρόνια, όσα οι νεώτεροι Έλληνες στους Τούρκους. Γι αυτό μέχρι σήμερα και οι σχέσεις μας με τους
γείτονες Μεσσηνιους ,είναι υποτονικές έως κακές. Είναι το αγκάθι που θα μου ματώνει την καρδιά, μεχρι το θάνατο μου,διότι δν μπορώ να καταλάβω αυτούς , που ενω κατέλυαν τυραννιες προς όφελος ξένων πόλεων ,κατεστησαν ειλωτες ,ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΟΦΥΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΩΡΙΕΙΣ, προς ίδιον όφελος.... Ίσως τα πολεμικά ήθη της εποχής. ..

Ο ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ, ξανακτισε την κατεδαφισθεισα υπό των Λακεδαιμονίων πόλη ΜΕΣΣΗΝΗ και έκτοτε μετά και την ήττα των Σπαρτιατών στη Μαντινεία 362 π.Χ ( είχε προηγηθεί το 371 π.χ και η ήττα στα Λευκτρα Βοιωτίας , από τους Θηβαιους, με στρατηγούς τον ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ και ΠΕΛΟΠΙΔΑ ), πάλι από τον ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ ως στρατηγό συμμαχικου Θηβαικου στρατεύματος, άρχισε η , αντιστροφος μέτρηση της ενδόξου Σπάρτης , απο την αίγλη στην ..καθημερινότητα, οπότε εξεπεσε στην αφάνεια, ως το 222π.Χ όπου κατενικηθη από τον Μακεδόνα βασιλιά Αντιγονο τον Δοσονα και έκτοτε κατελυθη, η πόλις των πόλεων της Αρχαιότητος. ......μέχρι τότε όμως έχουμε καιρό. ...

Ένα αξιοσημείωτο γεγονός που συνέβη επί των ημερών του βασιλεως των Αγιαδων Αλκαμένους (745-700)Π.Χ, ήτο η επέκταση της πόλης - κράτους των Σπαρτιατών προς Νοτον ,αφού επί των ημερών του εκυριευθη το Αρχαιον Έλος ( εφαλον πτολιεθρον το αναφέρει Ο ΟΜΗΡΟΣ στην Ιλιάδα ), η Φαρις και οι Γερονθες, ( σημερινό Γεράκι ). Το αρχαιον Ελος, ειχε κτισθει απο τον υιό του Περσεως ΕΛΕΙΟ, γι'αυτό πηρε και το όνομά του( ο άλλος υιός του Περσεως ΚΥΝΟΥΡΟΣ εποικησεν την σημερινή Κυνουρία, γι αυτό πήρε η περιοχή αυτή το ονομα του).
Οι κάτοικοι του Αρχαίου Ελους ,αντιστάθηκαν στους Δωριείς Σπαρτιάτες και μετά την υποταγή τους ενεταχθησαν στην κατηγορία των ΕΙΛΩΤΩΝ ,όπως οι Μεσσηνιοι. Οι υπόλοιποι ενεταχθησαν στην κατηγορία των ΠΕΡΙΟΙΚΩΝ ,δηλαδή ελεύθερων Λακαδαιμονιω ν, άνευ όμως πολιτικών δικαιωμάτων. 

Ο επιθετικός προσδιορισμός"" ειλωτας"" ,δεν βγαίνει Από το Αρχαιον Έλος, όπου οι κατοικοι του ήσαν μεν είλωτες, αλλά ονομάζονταν ΕΛΕΙΟΙ, αλλά από το ρήμα αιρεω-αιρω, που σημαίνει, επί εμψυχων κυριευω και επί αψυχων συλλαμβάνω. Είλωτες λοιπόν ησαν""" οι κυριευμενοι άνθρωποι υπο εχθρων "".

Σταματώντας εδώ, ας παρακολουθήσουμε και την παράλληλη δράση του οίκου των ΕΥΡΥΠΟΝΤΙΔΩΝ. 

Τον ΠΡΟΚΛΗ διεδεχθη ο ΣΟΟΣκαι αυτόν ο υιος του ΕΥΡΥΠΩΝ, ο οποιος έδωσε το όνομά του, στον βασιλικό οίκο του ΠΡΟΚΛΕΟΥΣ. Ευρυποντιδες λοιπον οι βασιλείς του οικου αυτού.
Τον Ευρυποντα διεδεχθη ο υιός του ΠΡΥΤΑΝΙΣ και αυτόν ο ΕΥΝΟΜΟΣ,πατέρας του ΠΟΛΥΔΕΚΤΗ και του ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ του νομοθέτη, ο οποιος εβασιλευσεν το χρονικό διάστημα 800 -780 π.Χ. Τα πρώτα 300 χρόνια δεν υπήρχε ευνομία στη Σπάρτη και οι ταραχές ήτο σύνηθες φαινομενον. Σε μια τετοια ταραχή, εσφαγιασθη ο βασιλιάς ΕΥΝΟΜΟΣ και στη βασιλεία τον διεδεχθη ο πρωτότοκος υιός του ΠΟΛΥΔΕΚΤΗΣ. Γυναίκα του Ευνομου, υπηρξεν η σπουδαία Σπαρτιατισσα ΔΙΩΝΑΣΣΑ. Σε νεαρά ηλικία, απέθανε ξαφνικά 

ο Πολυδεκτης και άφησε τη χήρα του εγγυο, αυτήν επετροπευε μέχρι γεννήσεώς της , ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ.

Η χήρα ερωτεύθηκε τον Λυκούργο και του διεμήνυσε "" να ρίξει "" το παιδί, να παντρευτούν και να συν βασιλευσουν. Ο Λυκούργος ομως άνδρας συνετός και δίκαιος, της διεμηνυσε να μην κανει κατι και βλάψει την υγεια της ( τοτε οι αμβλώσεις ησαν επικίνδυνες για την έγκυο ),αλλά αφου γεννηθεί το παιδί ""θα ανελαμβανε αυτός τα περαιτέρω "". Πράγματι , όταν γέννησε η νύφη του και ένεκεν αρρεν, πήρε το παιδί, παρουσίασε το νεογέννητο στην αγορά, επί της ασπιδος, στις αρχές της Σπάρτης, λέγων : ""Συμπολίτες, εγεννηθη ημιν βασιλεύς ".

Αγαπητοί φίλοι δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο, ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ και ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ !!!!!!


Γράφει ο Κωνσταντίνος Γαλάνης

1 σχόλιο:

  1. μήπως μπορει κάποιος να μου πει πως αποκαλουσαν οι αρχαιοι μας τις ημερες της εβδομαδος;;; (Δευτέρα Τρίτη....... )

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΣΠΑΡΤΗ

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΣΠΑΡΤΗΣ