Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

ΑΥΤΑ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΟΣ


ΑΥΤΑ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΟΣ



Κοντά στην ακτή υπήρχε μια πόλη που ονομαζόταν Έλος την οποία ανέφερε ο Όμηρος στον κατάλογο Λακεδαιμονίων που κατείχαν τις Αμύκλες και την παραθαλάσσια πόλη Έλος.
  Την έχτισε ο Έλιος ο νεότερος από τους γιους του Περσέα αλλά αργότερα το πολιόρκησαν οι Δωριείς και το κατέλαβαν και αυτοί έγιναν οι πρώτοι δούλοι του λαού των Λακεδαιμονίων και οι πρώτοι που ονομάστηκαν είλωτες
 
  Σε καθορισμένες μέρες φέρουν από το Έλος στο Ελευσίνιο το ξόανο της Κόρης της Δήμητρας. Δεκαπέντε σταδία μακριά από το Ελευσίνιο βρίσκεται το Λαπίθαιο το  οποίο ονοματικέ έτσι από ένα ντόπιο Λαπίθη. Το Λαπίθαιο  βρίσκεται στον Ταΰγετο και εκεί κοντά είναι το Δέρειο όπου υπάρχει το άγαλμα της Δερεάτιδας Άρτεμης στο ύπαιθρο και κοντά στην πηγή που ονομάζουν Άνονο.

  Τριάντα σταδία αριστερά του Γυθείου βρίσκονται τα τείχη της Τρινασού, η οποία νομίζω ότι ήταν φρούριο και όχι πόλη. Νομίζω ακόμη ότι πήρε το όνομα της από τα νησάκια που βρίσκονται κοντά σ αυτό το σημείο της στεριάς ,τρία στον αριθμώ. Περίπου ογδόντα σταδία μακριά από την Τρινασό φθάνουμε στα ερείπια του Έλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΣΠΑΡΤΗ

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΣΠΑΡΤΗΣ