Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
Σημερα,ολοι γνωριζουν να μιλουν εστω και λιγο την Αγγλικη διαλεκτο.Αντιθετως,ελαχιστοι γνωριζουν πως "μοιαζουν"τα αρχαια Ελληνικα.Επειδη ομως καποιες "δυναμεις" ειναι περα απο τα ορια του ανθρωπου,και οσο και αν προσπαθουν καποιοι να εξαλειψουν καποιες καταστασεις δεν θα τα καταφερουν,παρουσιαζεται νεα αναγκαιοτητα για χρηση της πατρωας γλωσσας μας,αυτη την φορα μεσα απο την τεχνολογικη προοδο των υπολογιστων.
Επισης,πιο κατω θα φανει,πως ακομα και αυτη η αγγλικη γλωσσα,δεν ειναι τιποτα αλλο παρα φθηνη αντιγραφη της Ελληνικης..
Ο προεδρος της εταιριας apple Τζον Σκάλι είπε σχετικώς με την αναγκαιοτητα χρησης της Ελληνικης γλωσσας: «Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμαθήσεως της Ελληνικής επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει ν' αναπτύξει τη δημιουργικότητά της να εισαγάγει καινούριες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες απ' όσες ο άνθρωπος μπορούσε ως τώρα να ανακαλύψει».
Με άλλα λόγια πρόκειται για μια εκδήλωση της τάσεως για επιστροφή του παγκόσμιου πολιτισμού στο πνεύμα και τη γλώσσα των Ελλήνων.
Άλλη συναφής εκδήλωση: Οι Άγγλοι επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη να μάθουν Αρχαία Ελληνικά «επειδή αυτά περιέχουν μια ξεχωριστή σημασία για τους τομείς οργανώσεως και διαχειρίσεως επιχειρήσεων».
Σε αυτό το συμπέρασμα ήδη οδηγήθηκαν μετά από διαπιστώσεις Βρετανών ειδικών ότι «Η Ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες.
Γι' αυτό έχει μεγάλη αξία, όχι μόνο στην πληροφορική και στην υψηλή τεχνολογία, αλλά και στον τομέα οργανώσεως και διοικήσεως». Ενώ η Αγγλική γλώσσα έχει, βάση του μεγάλου Αμερικανικού λεξικού Merriam-Webster, περίπου 166.724 λεξίτυπους (σύμφωνα με το ίδιο λεξικό 41.214 από αυτές τις λέξεις είναι αμιγώς Ελληνικές, χωρίς να υπολογίζουμε τις σύνθετες και τις Ελληνογενείς) [10], η Ελληνική γλώσσα περιλαμβάνει ήδη, στην καταγραφή μέχρι λίγο πριν από την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, 1.200.000 λεξίτυπους. Το εντυπωσιακό αυτό νούμερο προκύπτει από το έγκριτο TLG (Θησαυρός Ελληνικής Γλώσσης) το οποίο ακόμα δεν έχει τελειώσει την καταγραφή όλων των Ελληνικών κειμένων. Εκτιμάται μάλιστα από την διευθύντρια του TLG, κα Μαρία Παντελιά, ότι μόλις τελειώσει η καταγραφή θα έχουν αποθησαυριστεί ίσως μέχρι και 2.000.000 λεξίτυποι [15].Αυτές οι ιδιότητες της Ελληνικής ώθησαν το Πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνια να αναλάβει την αποθησαύριση του πλούτου της. Επικεφαλής του προγράμματος τοποθετήθηκαν η γλωσσολόγος -Ελληνίστρια- Μακ Ντόναλι και οι καθηγητές της ηλεκτρονικής Μπρούνερ και Πάκαρι. Στον Η/Υ «Ίβυκο» αποθησαυρίστηκαν 6 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι της γλώσσας μας όταν η Αγγλική έχει συνολικά 490.000 λέξεις και 300.000 τεχνικούς όρους δηλαδή ως γλώσσα είναι μόλις το 1/100 της δικής μας. Στον «Ίβυκο» ταξινομήθηκαν 8.000 συγγράμματα 4.000 αρχαίων Ελλήνων και το έργο συνεχίζεται.
Μιλώντας γι' αυτό ο καθηγητής Μπρούνερ είπε: «Σε όποιον απορεί γιατί τόσα εκατομμύρια δολάρια για την αποθησαύριση των λέξεων της Ελληνικής απαντούμε: Μα πρόκειται για τη γλώσσα των προγόνων μας. Και η επαφή μας μ' αυτούς θα βελτιώσει τον πολιτισμό μας».
Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι θα φθάσουν στα 90 εκατομμύρια, έναντι 9 εκατομμυρίων της λατινικής. Το ενδιαφέρον για την Ελληνική προέκυψε από τη διαπίστωση των επιστημόνων πληροφορικής και υπολογιστών ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως «νοηματική» γλώσσα μόνον την Ελληνική. Όλες τις άλλες γλώσσες τις χαρακτήρισαν «σημειολογικές».
«Νοηματική γλώσσα» θεωρείται η γλώσσα στην οποία το «σημαίνον» δηλαδή η λέξη και «το σημαινόμενο» δηλαδή αυτό που η λέξη εκφράζει,(πράγμα, ιδέα, κατάσταση) έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση. Ενώ «σημειολογική» είναι η γλώσσα στην οποία αυθαιρέτως ορίζεται ότι το α? «πράγμα» (σημαινόμενο) εννοείται με το α? (σημαίνον).
Με άλλα λόγια, η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη γλώσσα της οποίας οι λέξεις έχουν «πρωτογένεια», ενώ σε όλες τις άλλες, οι λέξεις είναι συμβατικές, σημαίνουν κάτι απλά επειδή έτσι συμφωνήθηκε μεταξύ εκείνων που την χρησιμοποιούν. Π.χ στην Ελληνική, η λέξη ενθουσιασμός = εν-Θεώ, γεωμετρία = γη +μετρώ, προφητεία = προ + φάω, άνθρωπος = ο άναρθρων (ο αρθρώνων λόγο).
Έχουμε δηλαδή αιτιώδη σχέση μεταξύ λέξεως-πράγματος, πράγμα ανύπαρκτο στις άλλες γλώσσες. Τα πιο τέλεια προγράμματα «Ίβυκος», «Γνώσεις» και «Νεύτων» αναπαριστούν τους λεκτικούς τύπους της Ελληνικής σε ολοκληρώματα και σε τέλεια σχήματα παραστατικής, πράγμα που αδυνατούν να κάνουν για τις άλλες γλώσσες. Και τούτο διότι η Ελληνική έχει μαθηματική δομή που επιτρέπει την αρμονική γεωμετρική τους απεικόνιση.
Ιδιαιτέρως χρήσιμα είναι τα ελληνικά προσφύματα τηλέ-, -λάνδη, μίκρο -, μέγα-, σκοπό, -ισμός, συν- κ.λ.π.
Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θεωρούν την Ελληνική γλώσσα «μη οριακή», δηλαδή ότι μόνο σ' αυτή δεν υπάρχουν όρια και γι' αυτό είναι αναγκαία στις νέες επιστήμες όπως η Πληροφορική, η Ηλεκτρονική, η Κυβερνητική και άλλες. Αυτές οι επιστήμες μόνο στην Ελληνική γλώσσα βρίσκουν τις νοητικές εκφράσεις που χρειάζονται, χωρίς τις οποίες η επιστημονική σκέψη αδυνατεί να προχωρήσει.
Γι' αυτούς τους λόγους οι Ισπανοί ευρωβουλευτές ζήτησαν να καθιερωθεί η Ελληνική ως η επίσημη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διότι το να μιλά κανείς για Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελληνική είναι σα να μιλά σε έναν τυφλό για χρώματα. Ας το προωθήσουν και οι Έλληνες πολιτικοί.
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΝΕΩΝ ΛΕΞΕΩΝ
Η
δύναμη της Ελληνικής γλώσσας βρίσκεται στην ικανότητά της να πλάθεται
όχι μόνο προθεματικά ή καταληκτικά, αλλά διαφοροποιώντας σε μερικές
περιπτώσεις μέχρι και την ρίζα της λέξης (π.χ. «τρέχω» και «τροχός»
παρόλο που είναι από την ίδια οικογένεια αποκλίνουν
ελαφρώς στην ρίζα). Η Ελληνική γλώσσα είναι ειδική στο να δημιουργεί
σύνθετες λέξεις με απίστευτων δυνατοτήτων χρήσεις, πολλαπλασιάζοντας
το λεξιλόγιο.
Το διεθνές λεξικό Webster’s (Webster’s New International Dictionary) αναφέρει «Η Λατινική και η Ελληνική, ιδίως η Ελληνική, αποτελούν ανεξάντλητη πηγή υλικών για την δημιουργία επιστημονικών όρων.» [12] ενώ οι Γάλλοι λεξικογράφοι Jean Bouffartigue και Anne-Marie Delrieu τονίζουν «Η
επιστήμη βρίσκει ασταμάτητα νέα αντικείμενα ή έννοιες. Πρέπει να τα
ονομάσει. Ο θησαυρός των Ελληνικών ριζών βρίσκεται μπροστά της, αρκεί
να αντλήσει από εκεί. Θα ήταν πολύ περίεργο να μην βρεί αυτές που
χρειάζεται.». [10]
Ο Γάλλος συγγραφέας Ζακ Λακαρριέρ, έκθαμβος μπροστά στο μεγαλείο της Ελληνικής, είχε δηλώσει σχετικώς «Η
Ελληνική γλώσσα έχει το χαρακτηριστικό να προσφέρεται θαυμάσια για
την έκφραση όλων των ιεραρχιών με μια απλή εναλλαγή του πρώτου
συνθετικού. Αρκεί κανείς να βάλει ένα παν- πρώτο- αρχί- υπέρ- ή μια
οποιαδήποτε άλλη πρόθεση μπροστά σε ένα θέμα. Κι αν συνδυάσει κανείς
μεταξύ τους αυτά τα προθέματα, παίρνει μια ατελείωτη ποικιλία διαβαθμίσεων. Τα προθέματα εγκλείονται τα μεν στα δε σαν μια σημασιολογική κλίμακα, η οποία ορθώνεται πρός τον ουρανό των λέξεων.» [10]
Είναι αλήθεια ότι μπορούμε να βάλουμε και παραπάνω από μια πρόθεση μπροστά απο μία λέξη, ακριβώς όπως περιγράφει ο Γάλλος
φίλος μας. Παραδείγματα συνδυασμών πολλαπλών προθέσεων με λέξεις που
να δημιουργούν νέες λέξεις υπάρχουν άπειρα. Αντικαταβάλλω,
επαναδιατυπώνω, αντιπαρέρχομαι, ανακατασκευάζω κτλ.
Στην Ιλιάδα του Ομήρου η Θέτις θρηνεί για ότι θα πάθει ο υιός της σκοτώνοντας τον Έκτωρα «διό και δυσαριστοτοκείαν
αυτήν ονομάζει». Η λέξη αυτή από μόνη της είναι ένα μοιρολόι, δυς +
άριστος + τίκτω (=γεννώ) και σημαίνει όπως αναλύει το Ετυμολογικόν το
Μέγα «που για κακό γέννησα τον άριστο». [7] Ποιά άλλη γλώσσα στον
κόσμο θα μπορούσε να αποδώσει σε μία μόνο λέξη τόσα πολλά και υψηλά
νοήματα; Και όπως έλεγαν και οι Αρχαίοι, «το Λακωνίζειν εστί
φιλοσοφείν».
Προ ολίγων ετών κυκλοφόρησε στην Ελβετία το λεξικό ανύπαρκτων λέξεων (Dictionnaire Des Mots Inexistants) όπου προτείνεται να αντικατασταθούν Γαλλικές περιφράσεις με μονολεκτικούς όρους από τα Ελληνικά. Π.χ. androprere, biopaleste, dysparegorete, ecogeniarche, elpidophore, glossoctonie, philomatheem tachymathie, theopempte κλπ, περίπου 2.000 λήμματα με προοπτική περαιτέρω εμπλουτισμού. [6]
Ο Godefroi Herman, ο Γάλλος μεταφραστής των Διονυσιακών του Νόννου, ομολογεί «Πόσες
φορές μεταφράζοντας δεν ανέκραξα όπως ο Ρονσάρ: Πόσο είμαι περίλυπος
που η γλώσσα η Γαλλική δεν δημιουργεί λέξεις όπως η Ελληνική...
ωκύμορος, δύσποτμος, ολιγοφρονείν...». [7]
Η ΑΚΡΙΒΟΛΟΓΙΑ
Στα Αγγλικά το ρήμα και το ουσιαστικό συχνά χρησιμοποιούν ακριβώς την ίδια λέξη π.χ. «drink»
που σημαίνει και «ποτό» και «πίνω». Επιπλέον τα ονόματα δεν έχουν
κλίσεις, για παράδειγμα στα Ελληνικά λέμε «Ο Θεός, του Θεού, τω Θεώ,
τον Θεό, ω Θεέ» ενώ στα Αγγλικά έχουμε μια μόνο λέξη για όλες αυτές
τις έννοιες, το «God». Είναι προφανές λοιπόν, ότι τουλάχιστον όσον αφορά
την ακριβολογία, γλώσσες όπως τα Ελληνικά υπερτερούν σαφώς σε σχέση
με γλώσσες σαν τα Αγγλικά. Είναι λογικό άλλωστε αν κάτσει να το
σκεφτεί κανείς, ότι μπορεί πολύ πιο εύκολα να καθιερωθεί μια γλώσσα
διεθνής όταν είναι πιο εύκολη στην εκμάθηση, από τη άλλη όμως μια
τέτοια γλώσσα εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι τόσο ποιοτική.
Συνέπεια των παραπάνω είναι ότι
η Αγγλική γλώσσα δεν μπορεί να είναι λακωνική όπως είναι η Ελληνική,
καθώς για να μην είναι διφορούμενο το νόημα της εκάστοτε φράσης,
πρέπει να χρησιμοποιηθούν επιπλέον λέξεις. Για παράδειγμα η λέξη «drink»
σαν αυτοτελής φράση δεν υφίσταται στα Αγγλικά, καθώς μπορεί να
σημαίνει «ποτό», «πίνω», «πιές» κτλ. Αντιθέτως στα Ελληνικά η φράση
«πιές» βγάζει νόημα, χωρίς να χρειάζεται να βασιστείς στα συμφραζόμενα
για να καταλάβεις το νόημά της.
Παρένθεση:
Να θυμίσουμε εδώ ότι στα Αρχαία Ελληνικά εκτός από Ενικός και
Πληθυντικός αριθμός, υπήρχε και Δυϊκός αριθμός. Υπάρχει στα Ελληνικά
και η Δοτική πτώση εκτός από τις υπόλοιπες 4 πτώσεις ονομαστική, γενική, αιτιατική και κλιτική. [17] Η Δοτική χρησιμοποιείται συνεχώς στον καθημερινό μας λόγο (π.χ. Βάσει
των μετρήσεων, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι...) και είναι
πραγματικά άξιον λόγου το γιατί εκδιώχθηκε βίαια από την νεοελληνική
γλώσσα. Ακόμα παλαιότερα, εκτός από την εξορισμένη αλλά ζωντανή Δοτική
υπήρχαν και άλλες τρείς επιπλέον πτώσεις οι οποίες όμως χάθηκαν. [7]
Το
ίδιο πρόβλημα, σε πολύ πιο έντονο φυσικά βαθμό, έχει και η Κινεζική
γλώσσα. Όπως μας λέει και ο Κρητικός δημοσιογράφος Α. Κρασανάκης «Επειδή
οι απλές λέξεις είναι λίγες, έχουν αποκτήσει πάρα πολλές έννοιες, για
να καλύψουν τις ανάγκες της έκφρασης, πρβλ π.χ.: “σι” = γνωρίζω,
είμαι, ισχύς, κόσμος, όρκος, αφήνω, θέτω, αγαπώ, βλέπω, φροντίζω,
περπατώ, σπίτι κ.τ.λ., «πα» = μπαλέτο, οκτώ, κλέφτης, κλέβω... «πάϊ» = άσπρο, εκατό, εκατοστό, χάνω....»
[1]. Ίσως να υπάρχει ελαφρά διαφορά στον τονισμό, αλλά δύσκολα μπορώ
να φανταστώ πως θα μπορούσαν να υπάρχουν δεκάδες διαφορετικοί τονισμοί
για μία μονοσύλλαβη λέξη, ώστε να διαχωρίσουν φωνητικά όλες οι
πιθανές της έννοιες. Αλλά ακόμα και να υπάρχει, πως είναι δυνατόν να
καταστήσεις ένα σημαντικό κείμενο (π.χ. συμβόλαιο) ξεκάθαρο;
Η ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ
Στην
Ελληνική γλώσσα ουσιαστικά δεν υπάρχουν συνώνυμα, καθώς όλες οι
λέξεις έχουν λεπτές εννοιολογικές διαφορές μεταξύ τους. Για παράδειγμα
η λέξη «λωποδύτης» χρησιμοποιείται για αυτόν που βυθίζει το χέρι του
στο ρούχο (=λωπή) μας και μας κλέβει, κρυφά δηλαδή, ενώ ο «ληστής»
είναι αυτός που μας κλέβει φανερά, μπροστά στα μάτια μας. Επίσης το
«άγειν» και το «φέρειν» έχουν την ίδια έννοια. Όμως το πρώτο
χρησιμοποιείται για έμψυχα όντα, ενώ το δεύτερο για τα άψυχα.
Στα
Ελληνικά έχουμε τις λέξεις «κεράννυμι», «μίγνυμι» και «φύρω» που όλες
έχουν το νόημα του «ανακατεύω». Όταν ανακατεύουμε δύο στερεά ή δύο
υγρά μεταξύ τους
αλλά χωρίς να συνεπάγεται νέα ένωση (π.χ. λάδι με νερό), τότε
χρησιμοποιούμε την λέξη «μειγνύω» ενώ όταν ανακατεύουμε υγρό με στερεό
τότε λέμε «φύρω». Εξ’ού και η λέξη «αιμόφυρτος» που όλοι γνωρίζουμε
αλλά δεν συνειδητοποιούμε τι σημαίνει. Όταν οι Αρχαίοι Έλληνες
πληγωνόντουσαν στην μάχη, έτρεχε τότε το αίμα και ανακατευόταν με την
σκόνη και το χώμα. Το κεράννυμι σημαίνει ανακατεύω δύο υγρά και
φτιάχνω ένα νέο, όπως για παράδειγμα ο οίνος και το νερό. Εξ’ού και ο
«άκρατος» (δηλαδή καθαρός) οίνος που λέγαν οι Αρχαίοι όταν δεν ήταν
ανακατεμένος (κεκραμμένος) με νερό.
Τέλος
η λέξη «παντρεμένος» έχει διαφορετικό νόημα από την λέξη
«νυμφευμένος», διαφορά που περιγράφουν οι ίδιες οι λέξεις για όποιον
τους δώσει λίγη σημασία. Η λέξη παντρεμένος προέρχεται από το ρήμα
υπανδρεύομαι και σημαίνει τίθεμαι υπό την εξουσία του ανδρός ενώ ο
άνδρας νυμφεύεται, δηλαδή παίρνει νύφη. [5] Γνωρίζοντας τέτοιου είδους
λεπτές εννοιολογικές διαφορές, είναι πραγματικά πολύ αστεία μερικά
από τα πράγματα που ακούμε στην καθημερινή – συχνά λαθεμένη – ομιλία
(π.χ. «ο Χ παντρεύτηκε»).
Η
Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς
απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο.
Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει την ζωή από τον βίο, την αγάπη από
τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το
ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον. [7]
ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ
Το
εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική γλώσσα μας διδάσκει συνεχώς
πως να γράφουμε σωστά. Μέσω της ετυμολογίας, μπορούμε να καταλάβουμε
ποιός είναι ο σωστός τρόπος γραφής ακόμα και λέξεων που ποτέ δεν
έχουμε δεί ή γράψει.
Το
«πειρούνι» για παράδειγμα, για κάποιον που έχει βασικές γνώσεις
Αρχαίων Ελληνικών, είναι προφανές ότι γράφεται με «ει» και όχι με «ι»
όπως πολύ άστοχα το γράφουμε σήμερα. Ο λόγος είναι πολύ απλός, το
«πειρούνι» προέρχεται από το ρήμα «πείρω» που σημαίνει τρυπώ-διαπερνώ,
ακριβώς επειδή τρυπάμε με αυτό το φαγητό για να το πιάσουμε. Επίσης η
λέξη «συγκεκριμένος» φυσικά και δεν μπορεί να γραφτεί
«συγκεκρυμμένος», καθώς προέρχεται από το «κριμένος» (αυτός που έχει
δηλαδή κριθεί) και όχι βέβαια από το «κρυμμένος» (αυτός που έχει
κρυφτεί). Άπειρα παραδείγματα τέτοιου είδους υπάρχουν, σχεδόν ολόκληρο
το λεξικό της Ελληνικής.
Άρα
το να υπάρχουν πολλά γράμματα για τον ίδιο ήχο (π.χ. η, ι, υ, ει, οι
κτλ) όχι μόνο δεν θα έπρεπε να μας δυσκολεύει, αλλά αντιθέτως να μας
βοηθάει στο να γράφουμε πιο σωστά, εφόσον βέβαια έχουμε μια βασική
κατανόηση της γλώσσας μας. Επιπλέον η ορθογραφία με την σειρά της μας
βοηθάει αντίστροφα στην ετυμολογία αλλά και στην ανίχνευση της
ιστορική πορείας της κάθε μίας λέξης.
Η ΣΟΦΙΑ
Στην
γλώσσα έχουμε το σημαίνον (την λέξη) και το σημαινόμενο (την έννοια).
Στην Ελληνική γλώσσα αυτά τα δύο έχουν πρωτογενή σχέση, καθώς
αντίθετα με τις άλλες γλώσσες το σημαίνον δεν είναι μια τυχαία σειρά
από γράμματα. Σε μια συνηθισμένη γλώσσα όπως τα Αγγλικά μπορούμε να
συμφωνήσουμε όλοι να λέμε το σύννεφο car και το αυτοκίνητο cloud,
και από την στιγμή που το συμφωνήσουμε και εμπρός να είναι έτσι. Στα
Ελληνικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατον. Για αυτόν τον λόγο πολλοί
διαχωρίζουν τα Ελληνικά σαν «εννοιολογική» γλώσσα από τις υπόλοιπες
«σημειολογικές» γλώσσες.
Μάλιστα
ο μεγάλος φιλόσοφος και μαθηματικός Βένερ Χάιζενμπεργκ είχε
παρατηρήσει αυτή την σημαντική ιδιότητα για την οποία είχε πεί «Η
θητεία μου στην αρχαία Ελληνική γλώσσα υπήρξε η σπουδαιότερη
πνευματική μου άσκηση. Στην γλώσσα αυτή υπάρχει η πληρέστερη
αντιστοιχία ανάμεσα στην λέξη και στο εννοιολογικό της περιεχόμενο.» [7]
Όπως
μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις».
[7] Για παράδειγμα ο «άρχων» είναι αυτός που έχει δική του γή (άρα=γή +
έχων). Και πραγματικά, ακόμα και στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό
να έχει κανείς δική του γή / δικό του σπίτι. Ο «βοηθός» σημαίνει αυτός
που στο κάλεσμα τρέχει. Βοή=φωνή + θέω=τρέχω. Ο Αστήρ είναι το
αστέρι, αλλά η ίδια η λέξη μας λέει ότι κινείται, δεν μένει ακίνητο στον ουρανό (α + στήρ από το ίστημι που σημαίνει στέκομαι).
Αυτό
που είναι πραγματικά ενδιαφέρον, είναι ότι πολλές φορές η λέξη
περιγράφει ιδιότητες της έννοιας την οποίαν εκφράζει, αλλά με τέτοιο
τρόπο που εντυπωσιάζει και δίνει τροφή για την σκέψη. Για παράδειγμα ο
«φθόνος» ετυμολογείται από το ρήμα «φθίνω» που σημαίνει μειώνομαι.
Και πραγματικά ο φθόνος σαν συναίσθημα, σιγά σιγά μας φθίνει και μας
καταστρέφει. Μας «φθίνει» - ελαττώνει σαν ανθρώπους – και μας φθίνει
μέχρι και τη υγεία μας. Και φυσικά όταν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε κάτι
που είναι τόσο πολύ ώστε να μην τελειώνει πως το λέμε; Μα φυσικά
«άφθονο».
Έχουμε
την λέξη «ωραίος» που προέρχεται από την «ώρα». Διότι για να είναι
κάτι ωραίο, πρέπει να έρθει και στην ώρα του. Ωραίο δεν είναι ένα
φρούτο ούτε άγουρο ούτε σαπισμένο, και ωραία γυναίκα δεν είναι κάποια
ούτε στα 70 της άλλα ούτε φυσικά και στα 10 της. Ούτε το καλύτερο
φαγητό είναι ωραίο όταν είμαστε χορτάτοι, επειδή δεν μπορούμε να το
απολαύσουμε. Ακόμα έχουμε την λέξη «ελευθερία» για την οποία το
«Ετυμολογικόν Μέγα» διατείνεται «παρά το ελεύθειν όπου ερά» = το να
πηγαίνει κανείς όπου αγαπά [9]. Άρα βάσει της ίδιας της λέξης,
ελεύθερος είσαι όταν έχεις την δυνατότητα να πάς όπου αγαπάς. Πόσο
ενδιαφέρουσα ερμηνεία...
Το
άγαλμα ετυμολογείται από το αγάλλομαι (ευχαριστιέμαι) επειδή όταν
βλέπουμε ένα όμορφο αρχαιοελληνικό άγαλμα η ψυχή μας αγάλλεται. Και
από το θέαμα αυτό επέρχεται η αγαλλίαση. Αν κάνουμε όμως την ανάλυση
της λέξης αυτής θα δούμε ότι είναι σύνθετη από αγάλλομαι +
ίαση(=γιατρειά). Άρα για να συνοψίσουμε, όταν βλέπουμε ένα όμορφο
άγαλμα (ή οτιδήποτε όμορφο), η ψυχή μας αγάλλεται και ιατρευόμαστε.
Και πραγματικά, γνωρίζουμε όλοι ότι η ψυχική μας κατάσταση συνδέεται
άμεσα με την σωματική μας υγεία. Παρένθεση: και μια και το έφερε η
«κουβέντα», η Ελληνική γλώσσα μας λέει και τι είναι άσχημο. Από το
στερητικό «α» και την λέξη σχήμα μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι.
Για σκεφτείτε το λίγο...
Σε
αυτό το σημείο, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στην αντίστοιχη
Λατινική λέξη για το άγαλμα (που άλλο από Λατινική δεν είναι). Οι
Λατίνοι ονόμασαν το άγαλμα, statua
από το Ελληνικό «ίστημι» που ήδη αναφέραμε σαν λέξη, και το ονόμασαν
έτσι επειδή στέκει ακίνητο. Προσέξτε την τεράστια διαφορά σε φιλοσοφία
μεταξύ των δύο γλωσσών, αυτό που σημαίνει στα Ελληνικά κάτι τόσο βαθύ εννοιολογικά, για τους Λατίνους είναι απλά ένα ακίνητο πράγμα.
Μια
και αναφέραμε τα Λατινικά, ας κάνουμε άλλη μια σύγκριση. Ο «άνθρωπος
στα Ελληνικά ετυμολογείται ώς το όν που κυττάει προς τα πάνω (άνω +
θρώσκω). Πόσο σημαντική και συναρπαστική ετυμολογία που μπορεί να
αποτελέσει βάση ατελείωτων φιλοσοφικών συζητήσεων. Αντίθετα στα
Λατινικά ο άνθρωπος είναι «Homo»
που ετυμολογείται από το χώμα. Το όν που κυττάει ψηλά στον ουρανό
λοιπόν για τους Έλληνες, σκέτο χώμα για τους Λατίνους... Υπάρχουν και
άλλα παρόμοια παραδείγματα που θα μπορούσαν να αναφερθούν εδώ. Είναι
λογικό στο κάτω κάτω ότι μια γλώσσα που βασίστηκε στην Ελληνική
αντιγράφοντάς την, εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να έχει τα ίδια υψηλά
νοήματα.
Είναι προφανής η σχέση που έχει η γλώσσα με την σκέψη του ανθρώπου. Όπως λέει και ο George Orwell
στο αθάνατο έργο του «1984», απλή γλώσσα σημαίνει και απλή σκέψη.
Εκεί το καθεστώς προσπαθούσε να περιορίσει την γλώσσα για να
περιορίσει την σκέψη των ανθρώπων, καταργώντας συνεχώς λέξεις. «Η γλώσσα και οι κανόνες αυτής αναπτύσσουν την κρίση»
έγραφε ο Μιχάι Εμινέσκου, εθνικός ποιητής των Ρουμάνων. [16] Μια
πολύπλοκη γλώσσα αποτελεί μαρτυρία ενός προηγμένου πνευματικά
πολιτισμού. Το να μιλάς σωστά σημαίνει να σκέφτεσαι σωστά, να γεννάς
διαρκώς λόγο και όχι να παπαγαλίζεις λέξεις και φράσεις.
Όπως σημειώνει και ο «δικός μας» Κωνσταντίνος Τσάτσος, πρώην Υπουργός,
πρώην Πρόεδρος Δημοκρατίας και συγγραφέας, «Όσο πιό προηγμένος είναι ο
πολιτισμός ενός έθνους, τόσο πιό πλούσιες σε προϊστορία, και συνεπώς
και σε ουσία, είναι οι λέξεις της γλώσσας... Με την γλώσσα μεταδίδομε
λογικούς συνειρμούς και διεγείρομε συναισθήματα... Κάθε λαός έχει την
γλώσσα που του αξίζει. Στην γλώσσα, όπως και στα τραγούδια του,
εναποθηκεύεται ο πολιτισμός του... είναι ο πιό αδιάψευστος μάρτυρας
της ιστορικής του συνείδησης και της ιστορικής του συνέχειας.» [7]
Η ΜΟΥΣΙΚΟΤΗΤΑ
Η
Ελληνική φωνή κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν «αυδή». Η λέξη αυτή δεν
είναι τυχαία, προέρχεται από το ρήμα «άδω» που σημαίνει τραγουδώ. Όπως
γράφει και ο μεγάλος ποιητής και ακαδημαϊκός Νικηφόρος Βρεττάκος:
«Όταν κάποτε φύγω από τούτο το φώς
θα ελιχθώ προς τα πάνω, όπως ένα
ποταμάκι που μουρμουρίζει.
Κι αν τυχόν κάπου ανάμεσα
στους γαλάζιους διαδρόμους
συναντήσω αγγέλους, θα τους
μιλήσω Ελληνικά, επειδή
δεν ξέρουνε γλώσσες. Μιλάνε
Μεταξύ τους με μουσική.» [8]
Ο γνωστός Γάλλος συγγραφεύς Ζακ Λακαρριέρ επίσης μας περιγράφει την κάτωθι εμπειρία από το ταξίδι του στην Ελλάδα «Άκουγα
αυτούς τους ανθρώπους να συζητούν σε μια γλώσσα που ήταν για μένα
αρμονική αλλά και ακατάληπτα μουσική. Αυτό το ταξίδι προς την πατρίδα –
μητέρα των εννοιών μας – μου απεκάλυπτε έναν άγνωστο πρόγονο, που
μιλούσε μια γλώσσα τόσο μακρινή στο παρελθόν, μα οικεία και μόνο από
τους ήχους της. Αισθάνθηκα να τα έχω χαμένα, όπως αν μου είχαν πεί ένα
βράδυ ότι ο αληθινός μου πατέρας ή η αληθινή μου μάνα δεν ήσαν αυτοί
που με είχαν αναστήσει.» [4]
Ο
διάσημος Έλληνας και διεθνούς φήμης μουσικός Ιάνης Ξενάκης είχε
πολλές φορές τονίσει ότι η μουσικότητα της Ελληνικής είναι εφάμιλλη
της συμπαντικής. Αλλά και ο Γίββων μίλησε για μουσικότατη και
γονιμότατη γλώσσα, που δίνει κορμί στις φιλοσοφικές αφαιρέσεις και
ψυχή στα αντικείμενα των αισθήσεων. [10] Ας μην ξεχνάμε ότι οι Αρχαίοι
Έλληνες δεν χρησιμοποιούσαν ξεχωριστά σύμβολα για νότες, χρησιμοποιούσαν τα ίδια τα γράμματα του αλφαβήτου.
«Οι
τόνοι της Ελληνικής γλώσσας είναι μουσικά σημεία που μαζί με τους
κανόνες προφυλάττουν απο την παραφωνία μια γλώσσα κατ’εξοχήν μουσική,
όπως κάνει η αντίστιξη που διδάσκεται στα ωδεία, ή οι διέσεις και
υφέσεις που διορθώνουν τις κακόηχες συγχορδίες» όπως σημειώνει η φιλόλογος και συγγραφεύς Α. Τζιροπούλου Ευσταθίου. [7]
Είναι
γνωστό εξ’άλλου πως όταν οι Ρωμαίοι πολίτες πρωτάκουσαν στην Ρώμη
Έλληνες ρήτορες, συνέρρεαν να αποθαυμάσουν, ακόμη και όσοι δεν
γνώριζαν Ελληνικά, τους ανθρώπους που «ελάλουν ώς αηδόνες» [8].
Δυστυχώς κάπου στην πορεία της Ελληνικής φυλής, η μουσικότητα αυτή
(την οποία οι Ιταλοί κατάφεραν και κράτησαν) χάθηκε, προφανώς στα
μαύρα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Να τονίσουμε εδώ ότι οι άνθρωποι της
επαρχίας του οποίους συχνά κοροϊδεύουμε για την προφορά τους, είναι
πιο κοντά στην Αρχαιοελληνική προφορά από ότι εμείς οι άνθρωποι της
πόλεως.
Η Ελληνική γλώσσα επεβλήθη αβίαστα (στους Λατίνους) και χάρη στην μουσικότητά της. Όπως γράφει και ο Ρωμαίος Οράτιος «Η Ελληνική φυλή γεννήθηκε ευνοημένη με μία γλώσσα εύηχη, γεμάτη μουσικότητα».
Και δεν είναι τυχαίο που απομνημονεύουμε ευκολότερα ένα ποίημα παρά
μια σελίδα πεζογραφήματος. [8] Και όπως ακριβώς έλεγαν και οι ίδιοι οι
Ρωμαίοι, η Ελληνική γλώσσα θα παραμένει «η ευπρεπεστάτη των γλωσσών και η γλυκυτέρα είς μουσικότητα». [16]
Άλλος ξένος καθηγητής, ο Στέφεν Ντόιτς, διαπιστώνει έκθαμβος ότι μέσα από τους στίχους του Ομήρου αναδύεται μουσική «Είναι τόσο έντεχνα συντεθειμένοι, ώστε απολαμβάνοντας την ανάγνωση απολαμβάνεις και την μουσική.». Και ο Ζάκ Μπουσάρ, Καναδός καθηγητής γράφει ότι «Η απαγγελία σέβεται τα μακρά και τα βραχέα φωνήεντα, δηλαδή το καλούπι του εξαμέτρου», και αναλύει «πως η ψιλή και η δασεία, η περισπωμένη και η οξεία, η μακρόχρονη λήγουσα και τα βραχύχρονα φωνήεντα... γίνονται νότες.». [7]
ΑΥΤΟΦΩΤΗ ΓΛΩΣΣΑ
Όλοι
γνωρίζουμε ότι οι Ευρωπαϊκές γλώσσες έχουν τις ρίζες τους στα
Λατινικά. Αυτό που ίσως μερικοί να αγνοούν είναι ότι τα ίδια τα
Λατινικά έχουν βασιστεί πάνω στα Ελληνικά. Από το ίδιο το αλφάβητο (οι
Ρωμαίοι πήραν αυτούσιο και απαράλλακτο το Χαλκιδικό αλφάβητο) μέχρι
και την πλειοψηφία του λεξιλογίου.
Πρίν
ο Κικέρων, ο δημιουργός ουσιαστικά της Λατινικής γλώσσας, έρθει στην
Ελλάδα για να σπουδάσει, οι Ρωμαίοι είχαν μερικές εκατοντάδες μόνο
λέξεις με αγροτικό, οικογενειακό και στρατιωτικό περιεχόμενο. Όταν
επέστρεψε στην Ρώμη, πήρε μαζί του κάποιες
χιλιάδες Ελληνικές λέξεις δηλωτικές πολιτισμού και ένα «κλειδί» με το
οποίο πολλαπλασίασε την αξία και την σημασία τους. Το «κλειδί» αυτό
ήταν οι προθέσεις. [10]
Για του λόγου το αληθές, να αναφέρουμε ότι το ιστορικό αυτό γεγονός το έχει τονίσει και ο διάσημος Γάλλος γλωσσολόγος Meillet «Τα
Λατινικά ως λόγια γλώσσα, είναι ανάτυπο των Ελληνικών. Ο Κικέρων
μεταφέρει στην Λατινική, την Ελληνική ρητορική και φιλοσοφία. Ο
Χριστιανισμός ακολούθως συνετέλεσε και αυτός στην επίδραση των
Ελληνικών επί των Λατινικών. Το Λατινικό λεξιλόγιο είναι μετάφραση του
αντιστοίχου Ελληνικού, και για αυτό τα Λατινικά δεν παραμέρισαν τα
Ελληνικά στην Ανατολή. Διότι η μίμηση δεν είχε αρκετό γόητρο ώστε να
αντικαταστήσει το πρωτότυπο.». [10]
Μόνο
και μόνο όσον αφορά τους επιστημονικούς όρους, όπου η συντριπτική
πλειοψηφία των λέξεων είναι Ελληνικές, οι ξένες γλώσσες στην
κυριολεξία θα κατέρρεαν χωρίς την Ελληνική. Η Ελληνική είναι η
μοναδική γλώσσα η οποία είναι πραγματικά αυτόφωτη χωρίς να εξαρτάται
από καμία άλλη. Δύο εκ του πλήθους ξένων επιστημόνων που το έχουν
διαπιστώσει αυτό είναι οι Jean Bouffartigue και Anne-Marie Delrieu. Στο βιβλίο τους «Οι Ελληνικές ρίζες στην Γαλλική γλώσσα» διαβάζουμε «Η
κατανόηση της δικής μας γλώσσης, η εκ νέου ανακάλυψη της ουσίας της –
να ποιά είναι η χρησιμότητα του να γνωρίζει κανείς τις Ελληνικές
ρίζες. Οι Ελληνικές ρίζες δίνουν στην Γαλλική το πιο βαθύ στήριγμά της
και συγχρόνως της παρέχουν την πιο υψηλή δυνατότητα για αφαίρεση.
Μακρινή πηγή του πολιτισμού μας, η Ελλάδα βρίσκεται ζωντανή μέσα στις
λέξεις που λέμε. Σχηματίζει κάθε μέρα την γλώσσα μας.». [10]
Υπάρχουν
ακόμα σοβαρές απόψεις έγκριτων ξένων επιστημόνων, που υποστηρίζουν
ότι μέχρι και τα Σανσκριτικά (αρχαία Ινδικά) προέρχονται από τα
Ελληνικά. «Ο πρώτος ο οποίος παρετήρησε αυτήν την ομοιότητα των
ριζών είναι ο Φ. Μπάγιερ (1690-1738), καθηγητής γλωσσολογίας στο
Πανεπιστήμιο της Αγ. Πετρουπόλεως, καταλήγοντας στα συμπέρασμα ότι τα
σανσκριτικά προέρχονται από τα Ελληνικά.» [6] συμπέρασμα στο οποίο
είχε καταλήξει στα τέλη του περασμένου αιώνος και ο Γερμανός Βορρ. Η
συντακτική ομάδα του περιοδικού «Halcon – Ιέραξ» μας λέει «Συγκρίνοντας
καλά την Σανσκριτική με την αρχαία Ελληνική, εύκολα αντιλαμβανόμεθα
ότι η Ελληνική όχι μόνο είναι πιο αρχαία, αλλά και ότι επί πλέον όλοι
οι συντακτικοί και γραμματικοί τύποι της είναι ανώτεροι και
μεγαλυτέρας γλωσσικής αξίας. Η δε σύνταξις καθ’υπόταξιν είναι καθαρά
Ελληνική.». [6] Ας μην ξεχνάμε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος προσπάθησε
με την εκστρατεία του, εκτός όλων των άλλων, και να «συναγωνιστεί»
τους Έλληνες που είχαν εκστρατεύσει στην Ανατολή
πρίν από αυτόν, τον Ηρακλή και τον Διόνυσο δηλαδή. Τα «Διονυσιακά»
του Νόννου, έπος το οποίο περιγράφει την εκστρατεία του Διονύσου στις
Ινδίες (αντίστοιχο με αυτά του Ομήρου), σώζεται μέχρι σήμερα. Ακόμα
και κατά την διάρκεια της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξανδρου στην
Ινδία, διασώζονται απο του ιστορικούς της εποχής στοιχεία που
επαληθεύουν την πανάρχαια παρουσία των Ελλήνων στις Ινδίες (Παράρτημα
Ε).
Επειδή
μπορεί κάποιος να σκεφτεί σε αυτό το σημείο ότι το Ελληνικό αλφάβητο
είναι Φοινικικής προελεύσεως, να αναφέρουμε απλά ότι τέτοιες
αντιεπιστημονικές θεωρίες είναι προ πολλού ξεπερασμένες καθώς η
αξιοπιστία τους έχει κλονιστεί σοβαρά από διάφορα αρχαιολογικά
ευρήματα. Απορίας άξιον είναι το γεγονός ότι η ύπαρξη των ευρημάτων
αυτών δεν αναφέρεται πουθενά στα Ελληνικά (;) σχολεία, όπου
προβάλλεται ως δεδομένη και αδιαμφισβήτητη η θεωρία της Φοινικικής
προελεύσεως. Ένα από τα καρφιά στο φέρετρο της θεωρίας αυτής είναι και
το κεραμικό θραύσμα που βρέθηκε στην νησίδα «Γιούρα» των Βορείων
Σποράδων από τον Αρχαιολόγο Α. Σαμψών. Χρονολογήθηκε το 5.500-6.000 π.Χ.
και φέρει καθαρά πάνω του εγχάρακτα τα γράμματα Α, Δ και Υ. Να
σημειώσουμε εδώ ότι οι Φοίνικες προτοεμφανίστηκαν στην ιστορία το 1.300
π.Χ. Και αυτό το εύρημα δεν είναι «μόνο» του. Τα γράμματα Μ, Ν, Κ, Χ,
Ξ, Π, Ο, και Ε διακρίνουμε σε πρωτοκυκλαδικά αγγεία της Μήλου τα
οποία είναι της 3 π.Χ. χιλιετίας [2]. Επιπλέον υπάρχει και η λίθινη
σφραγίδα των Γιαννιτσών που ανακαλύφθηκε από τον αρχαιολόγο Π.
Χρυσοστόμου η οποία χρονολογείται την 5 π.Χ. χιλιετία. Ακόμη η
επιγραφή του Δισπηλιού που ανεσύρθη από τον καθηγητή Γ. Χουρμουζιάδη
χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη γραφή του κόσμου, αφού χρονολογήθηκε
από τον «Δημόκριτο» βάσει της μεθόδου του «άνθρακα 14» με απόλυτη
ακρίβεια στο 5.250 π.Χ. Τέλος να αναφέρουμε τον δίσκο της Φαιστού ο
οποίος χρονολογείται (με τις πιο συντηρητικές απόψεις) στο 1.700 π.Χ.
και φέρει σύμβολα τα οποία όμως είναι τυπωμένα με κινητά
στοιχεία (σφραγίδες), και για αυτόν τον λόγο το εύρημα αυτό αποτελεί
το αρχαιότερο δείγμα τυπογραφίας του κόσμου. Για την κατασκευή του
χρησιμοποιήθηκε πηλός εξαιρετικής ποιότητος είς τον οποίον αφού
απετυπώθησαν οι χαρακτήρες ο δίσκος εψήθη. [3]
Το 1989, στο υπ αρίθμ. 16 τεύχος του αρχαιολογικού περιοδικού «NESTOR»,
το οποίο εκδίδει το πανεπιστήμιο της Ινδιάνας, ο καθηγητής Πώλ Φώρ
ανακοινώνει ότι στην Ιθάκη του 2.700 π.Χ. μιλούσαν και έγραφαν Ελληνικά.
Με την βοήθεια χαραγμένης εικόνας πλοίου επάνω στο όστρακο και σε
σύγκριση με την ήδη αποκρυπτογραφημένη Γραμμική Γραφή Β’ ο καθηγητής
Φώρ κατώρθωσε να διαβάσει «Νύμφη με έσωσε». Εδιάβασε ακόμα,
αναγνωρίζοντας αριθμητικά και συλλαβές «Ιδού εγώ ο Αρεάδης δίδω είς
την άνασσα Θεά Ρέα 100 αίγες, 10 πρόβατα...». [6] Σημειωτέον ότι ακόμα
και σήμερα διδάσκεται στα Ελληνικά σχολεία η άποψη ότι τα χρόνια του
Ομήρου δεν υπήρχε γραφή και συνεπώς τα δύο έπη (Ιλιάδα και Οδύσσεια)
μεταφέρονταν από γενεά σε γενεά προφορικώς (κάτι το οποίο ούτως ή
άλλως μόνο και μόνο βάσει της κοινής λογικής είναι αδύνατον).
Είς
την Ελληνικήν γλώσσα τέλος παρατηρούνται όλα τα γλωσσολογικά
φαινόμενα, πχ. αφομοίωση (είς φθόγγος γίνεται όμοιος με άλλον),
εναλλαγή (χρησιμοποίηση άλλου φθόγγου αντ’άλλου), συγχώνευση
(ενοποίηση πολλών φθόγγων), ανομοίωση (αποβολή του ενός εκ των δύο
ομοίων φθόγγων της ιδίας λέξεως), ανταλλαγή (αμοιβαία αλλαγή φθόγγων)
κλπ κλπ.
Ορισμένοι
μάλιστα ήχοι όπως το Γ το Δ το Θ το Χ και το Ψ αποτελούν πολύ
μεταγενέστερη και αποκλειστικά Ελληνική επινόηση, αφού δεν τους
συναντάμε σε άλλη γλώσσα έστω και αν περιέχονται στις δανεισμένες
Ελληνικές λέξεις. [11]
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Τα Ελληνικά είναι η μόνη γλώσσα στον κόσμο που ομιλείται και γράφεται συνεχώς επί 4.000 τουλάχιστον συναπτά έτη, καθώς ο Arthur Evans
διέκρινε τρείς φάσεις στην ιστορία της Μηνωικής γραφής, εκ των οποίων
η πρώτη απο το 2000 π.Χ. ώς το 1650 π.Χ. [13]. Μπορεί κάποιος να
διαφωνήσει και να πεί ότι τα Αρχαία και τα Νέα Ελληνικά είναι
διαφορετικές γλώσσες, αλλά κάτι τέτοιο φυσικά και είναι τελείως
αναληθές.
Ο ίδιος ο Οδυσσέας Ελύτης είπε «Εγώ
δεν ξέρω να υπάρχει παρά μία γλώσσα, η ενιαία Ελληνική γλώσσα. Το να
λέει ο Έλληνας ποιητής, ακόμα και σήμερα, ο ουρανός, η θάλασσα, ο
ήλιος, η σελήνη, ο άνεμος, όπως το έλεγαν η Σαπφώ και ο Αρχίλοχος, δεν
είναι μικρό πράγμα. Είναι πολύ σπουδαίο. Επικοινωνούμε κάθε στιγμή
μιλώντας με τις ρίζες που βρίσκονται εκεί. Στα Αρχαία.». Ο μεγάλος διδάσκαλος του γένους Αδαμάντιος Κοραής είχε πεί «Όποιος χωρίς την γνώση της Αρχαίας επιχειρεί να μελετήσει και να ερμηνεύση την Νέαν, ή απατάται ή απατά.». Ενώ ο Γιώργος Σεφέρης γράφει «Από την εποχή που μίλησε ο Όμηρος ως τα σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε την ίδια γλώσσα.». [10]
Παρόλο
που πέρασαν χιλιάδες χρόνια, όλες οι Ομηρικές λέξεις έχουν διασωθεί
μέχρι σήμερα. Μπορεί να μην διατηρήθηκαν ατόφιες, άλλα έχουν μείνει
στην γλώσσα μας μέσω των παραγώγων τους. Μπορεί να λέμε νερό αντί για
ύδωρ αλλά λέμε υδροφόρα, υδραγωγείο και αφυδάτωση. Μπορεί να μην
χρησιμοποιούμε το ρήμα δέρκομαι (βλέπω) αλλά χρησιμοποιούμε την λέξη
οξυδερκής. Μπορεί να μην χρησιμοποιούμε την λέξη αυδή (φωνή) αλλά
παρόλα αυτά λέμε άναυδος και απήυδησα. Τα παραδείγματα που θα
μπορούσαμε να αναφέρουμε εδώ είναι πραγματικά αμέτρητα.
Η
Γραμμική Β’ είναι και αυτή καθαρά Ελληνική, γνήσιος πρόγονος της
Αρχαίας Ελληνικής. Ο Άγγλος αρχιτέκτονας Μάικλ Βέντρις
αποκρυπτογράφησε βάση κάποιων ευρημάτων την γραφή αυτή και απέδειξε
την Ελληνικότητά της. Μέχρι τότε φυσικά όλοι αγνοούσαν πεισματικά έστω
και το ενδεχόμενο να ήταν Ελληνική... Το γεγονός αυτό έχει τεράστια
σημασία καθώς πάει τα Ελληνικά αρκετούς αιώνες ακόμα πιο πίσω στα βάθη
της ιστορίας. Αυτή η γραφή σίγουρα ξενίζει, καθώς τα σύμβολα που
χρησιμοποιεί είναι πολύ διαφορετικά από το σημερινό Αλφάβητο. Παρόλα αυτά η προφορά είναι παραπλήσια, ακόμα και με τα Νέα Ελληνικά. Για παράδειγμα η λέξη «TOKOSOTA»
σημαίνει «Τοξότα» (κλητική). Είναι γνωστό ότι «κ» και «σ» στα
Ελληνικά μας κάνει «ξ» και με μια απλή επιμεριστική ιδιότητα όπως
κάνουμε και στα μαθηματικά βλέπουμε ότι η λέξη αυτή εδώ και τόσες
χιλιετίες δεν άλλαξε καθόλου. Ακόμα πιο κοντά στην Νεοελληνική, ο
«άνεμος», που στην Γραμμική Β’ γράφεται «ANEMO», καθώς και «ράπτης», «έρημος» και «τέμενος» που είναι αντίστοιχα στην Γραμμική Β’ «RAPTE», «EREMO», «TEMENO», και πολλά άλλα παραδείγματα. [8]
ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΑΣ
Αυτό
που οι Έλληνες και ο Όμηρος εγνώριζαν πρό αμνημονεύτων ετών, έρχεται
να το επιβεβαιώσει η σημερινή επιστήμη. Η εφημερίδα «Ο Κόσμος του
Επενδυτή» (Παράρτημα Δ) δημοσιεύει άρθρο με τον τίτλο «Ο Όμηρος κάνει
καλό στην... καρδιά». Δηλαδή αυτό που καταγράφει ο Ιάμβλιχος «Χρήσθαι
δέ και Ομήρου και Ησιόδου λέξεσιν
εξειλεγμέναις πρός επανόρθωσιν» και ο Πλούταρχος στο «Δια μουσικής
ιάσασθαι». [7] Η έρευνα αυτή, η οποία υποστηρίζει ότι το να απαγγέλει
κανείς στίχους του Ομήρου κάνει καλό στην καρδιά, έχει δημοσιευτεί από
τα έγκριτα ξένα περιοδικά «American Journal of Physiology», «Scientific American» [18] και «Time».
Εκτός
από την καρδιά, τα αρχαία Ελληνικά φαίνεται να κάνουν καλό και στις
περιπτώσεις δυσμάθειας, όπως διαβάζουμε στο άρθρο τηε εφημερίδας
«Καθημερινή» (Παράρτημα Γ). Στο άρθρο υπάρχει βέβαια ένα λάθος που
επισημαίνεται απο δελτίο τύπου του «Ανοικτού Ψυχοθεραπευτικού
Κέντρου»: τα αποτελέσματα της έρευνας δεν αφορούν δυσλεξία αλλά
δυσμάθεια [20]. Τριετής ερευνα που διεξήχθη από το «Ανοικτό
Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο» [19] δείχνει ότι τα παιδιά που μαθαίνουν
αρχαία Ελληνικά έχουν σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα άλλα παιδιά όσον
αφορά δοκιμασίες στην αντιγραφή σχημάτων, διάκριση γραφημάτων, μνήμη
σχημάτων, μνήμη εικόνων και συναρμολόγηση αντικειμένων. Τα παιδιά και
των δύο ομάδων αξιολογήθηκαν με τις ίδιες δοκιμασίες τόσο πριν όσο και
μετά από τα μαθήματα των αρχαίων Ελληνικών.
Δειτε τωρα τι γινεται με τα ..αγγλικα!!..
CAN=κάνω
CALL=Καλώ
DIFFERENCE= διφορά, διαφορά
AFTER = Από το ομηρικό αυτάρ= μετά. Ο Όμηρος λέει: ''θα σας διηγηθώ τι έγινε αυτάρ''.
AMEN = λατινικά: amen. Το γνωστό αμήν προέρχεται από το αρχαιότατο ή μήν = αληθώς, (Ιλιάδα Ομήρου β291-301), ημέν. Η εξέλιξη του ημέν είναι το σημερινό αμέ!
BANK = λατινικά pango από το παγιώ, πήγνυμι. Οι τράπεζες πήραν την ονομασία τους από τα πρώτα 'τραπέζια' (πάγκους) της αγοράς.
BAR = λατινικά: barra από το μάρα = εργαλείο σιδηρουργού.
BOSS = από το πόσσις = ο αφέντης του σπιτιού.
BRAVO = λατινικό, από το βραβείο.
BROTHER = λατινικά frater από το φράτωρ.
CARE = από το καρέζω.
COLONIE από το κολώνεια = αποικιακή πόλη.
DAY = Οι Κρητικοί έλεγαν την ημέρα 'δία'. Και: ευδιάθετος = είναι σε καλή μέρα.
DISASTER = από το δυσοίωνος + αστήρ
DOLLAR = από το τάλλαρον = καλάθι που χρησίμευε ως μονάδα μέτρησης στις ανταλλαγές. π.χ. «δώσε μου 5 τάλλαρα σιτάρι». Παράγωγο είναι το τάλληρο, αλλά και το τελλάρo!
DOUBLE = από το διπλούς - διπλός.
EXIST = λατινικά ex+sisto από το έξ+ίστημι= εξέχω, προέχω.
EXIT = από το έξιτε = εξέλθετε
EYES = από το φάεα = μάτια.
FATHER = από το πάτερ (πατήρ).
FLOWER = λατινικά flos από το φλόος.
FRAPPER = από το φραγκικό hrappan που προέρχεται από το (F)ραπίζω = κτυπώ ( F= δίγαμμα).
GLAMO UR = λατινικό gramo ur από το γραμμάριο. Οι μάγοι παρασκεύαζαν τις συνταγές τους με συστατικά μετρημένα σε γραμμάρια και επειδή η όλη διαδικασία ήταν γοητευτική και με κύρος, το gramou r - glamou r, πήρε την σημερινή έννοια.
HEART, CORE = από το κέαρ = καρδιά.
HUMOR = από το χυμόρ = χυμός (Στην ευβοϊκή διάλεκτο, όπως αναφέρεται και στον Κρατύλο του Πλάτωνος, το τελικό ' ς' προφέρεται ως 'ρ'. Π.χ. σκληρότηρ αντί σκληρότης).
I = από το εγώ ή ίω, όπως είναι στην βοιωτική διάλεκτο.
ILLUSION = από το λίζει = παίζει.
ΙS = από το είς.
KARAT = εκ του κεράτιον, (μικρό κέρας για τη στάθμιση βάρους).
KISS ME = εκ του κύσον με = φίλησέ με (...είπε ο Οδυσσέας στην Πηνελόπη).
LORD = εκ του λάρς. Οι Πελασγικές Ακροπόλεις ονομάζονταν Λάρισσες και ο διοικητής τους λάρς ή λαέρτης. Όπως: Λαέρτης - πατέρας του Οδυσσέα).
LOVE = λατινικό: love από το 'λάFω'. Το δίγαμμα (F) γίνεται 'αυ' και ' λάF ω' σημαίνει ''θέλω πολύ''.
MARMELADE = λατινικά melimelum από το μελίμηλον = κυδώνι.
MATRIX = από το μήτρα.
MATURITY = λατινικά: maturus από το μαδαρός= υγρός.
MAXIMUM = λατινικά: maximum από το μέγιστος.
MAYONNAISE = από την πόλη Mayon, που πήρε το όνομά της από το Μάχων = ελληνικό όνομα και αδελφός του Αννίβα.
ME = από το με.
MEDICINE = λατινικά :medeor από το μέδομαι, μήδομαι = σκέπτομαι, πράττω επιδέξια. Και μέδω = φροντίζω, μεδέων = προστάτης.
MENACE = από το μήνις.
MENTOR = από το μέντωρ.
MINE = από το Μινώαι (= λιμάνια του Μίνωα, όπου γινόταν εμπόριο μεταλλευμάτων. «Κρητών λιμένες, Μίνωαι καλούμεναι». (Διοδ.Σικελ.Ε'84,2).
MINOR = λατινικά: minor από το μινύς = μικρός. Στα επίσημα γεύματα είχαν το μινύθες γραμμάτιον, ένα μικρό κείμενο στο οποίο αναγραφόταν τι περιελάμβανε το γεύμα. Παράγωγο το... menu!
MODEL = από το μήδος= σχέδιο (η ίδια ρίζα με τη μόδα (= moda).
MOKE = από το μώκος = αυτός που χλευάζει.
MONEY = λατινικό: moneta από το μονία = μόνη επωνυμία της Θεάς Ήρας: Ηραμονία. Στο προαύλιο του ναού της Θεάς στη Ρώμη ήταν το νομισματοκοπείο και τα νομίσματα έφεραν την παράστασή της, (monetae).
MOTHER = από το μάτηρ, μήτηρ.
MOVE = από το ομηρικό αμείβου = κουνήσου!
MOW = από το αμάω = θερίζω.
NIGHT = από το νύχτα.
NO = λατινικό: non, ne εκ του εκ του νη: αρνητικό μόριο ( ''νέ τρώει, νέ πίνει''), ή (νηπενθής = απενθής, νηνεμία = έλλειψη ανέμου.
PAUSE = από το παύση.
RESISTANCE = από το ρά + ίστημι.
RESTAURANT = από το ρά + ίσταμαι = έφαγα και στηλώθηκα.
RESTORATION = λατινικά restauro από το ρά+ίστημι, όπου το ρά δείχνει συνάρτηση, ακολουθία, π.χ . ρά-θυμος, και ίστημι = στήνομαι.
SERPENT = λατινικά serpo από το έρπω (ερπετό). H δασεία ( ') προφέρεται ως σ = σερπετό.
SEX = από το έξις. Η λέξη δασύνεται και η δασεία μετατρέπεται σε σίγμα και = s + έξις.
SIMPLE = από το απλούς (η λέξη δασύνεται).
SPACE = από το σπίζω = εκτείνω διαρκώς.
SPONSOR από το σπένδω = προσφέρω (σπονδή).
TRANSFER από το τρύω (διαπερνώ) + φέρω. Transatlantic = διαπερνώ τον Ατλαντικό.
TURBO = από το τύρβη = κυκλική ταραχώδης κίνηση.
YES = από το γέ = βεβαίως.
WATER = από το Ύδωρ (νερό), με το δ να μετατρέπεται σε τ .
Ο Όμηρος ΛΑΒΟΝ ΜΕ οι εγγλέζοι LOVE ME !
ο Όμηρος ΚΙΣΟΝ ΜΕ οι εγγλέζοι KISS ME !
ο ΟΜΗΡΟΣ ΟΝΟΡΕΙΑ=ΗΟΝΟR=ΤΙΜΗ
Όμως ο ΚΥ-ΚΛΟΣ είναι σύνθετη λέξις
Το ΚΥ σημαίνει κάτι σαν ογκώδες ή φουσκωμένο η περικλείον κάτι εξ ου και το ρήμα ΚΥΩ και η ΚΥΗΣΙΣ, ΕΓΓΥΟΣ κλπ
Το βλέπουμε σαν συνθετικό της ΚΥ-Π-Ε-ΡΟΥ, ΤΩΝ ΚΥ-Θ-ΗΡΩΝ (συνώνυμα) αλλά και πρώτο συνθετικό του αρχαίου χαλκού και χρυσού δηλ. ΚΥΠΕΡΟΣ και ΚΟΥΡΑΣΟ.
τΟ ΔΕΎΤΕΡΟ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ -ΚΛΟΣ στον κυ-κλο σημαίνει κλειστό όπως CLOSE και εύκολα διδάσκεται στα παιδιά από τον κύκλο
CALL=Καλώ
DIFFERENCE= διφορά, διαφορά
AFTER = Από το ομηρικό αυτάρ= μετά. Ο Όμηρος λέει: ''θα σας διηγηθώ τι έγινε αυτάρ''.
AMEN = λατινικά: amen. Το γνωστό αμήν προέρχεται από το αρχαιότατο ή μήν = αληθώς, (Ιλιάδα Ομήρου β291-301), ημέν. Η εξέλιξη του ημέν είναι το σημερινό αμέ!
BANK = λατινικά pango από το παγιώ, πήγνυμι. Οι τράπεζες πήραν την ονομασία τους από τα πρώτα 'τραπέζια' (πάγκους) της αγοράς.
BAR = λατινικά: barra από το μάρα = εργαλείο σιδηρουργού.
BOSS = από το πόσσις = ο αφέντης του σπιτιού.
BRAVO = λατινικό, από το βραβείο.
BROTHER = λατινικά frater από το φράτωρ.
CARE = από το καρέζω.
COLONIE από το κολώνεια = αποικιακή πόλη.
DAY = Οι Κρητικοί έλεγαν την ημέρα 'δία'. Και: ευδιάθετος = είναι σε καλή μέρα.
DISASTER = από το δυσοίωνος + αστήρ
DOLLAR = από το τάλλαρον = καλάθι που χρησίμευε ως μονάδα μέτρησης στις ανταλλαγές. π.χ. «δώσε μου 5 τάλλαρα σιτάρι». Παράγωγο είναι το τάλληρο, αλλά και το τελλάρo!
DOUBLE = από το διπλούς - διπλός.
EXIST = λατινικά ex+sisto από το έξ+ίστημι= εξέχω, προέχω.
EXIT = από το έξιτε = εξέλθετε
EYES = από το φάεα = μάτια.
FATHER = από το πάτερ (πατήρ).
FLOWER = λατινικά flos από το φλόος.
FRAPPER = από το φραγκικό hrappan που προέρχεται από το (F)ραπίζω = κτυπώ ( F= δίγαμμα).
GLAMO UR = λατινικό gramo ur από το γραμμάριο. Οι μάγοι παρασκεύαζαν τις συνταγές τους με συστατικά μετρημένα σε γραμμάρια και επειδή η όλη διαδικασία ήταν γοητευτική και με κύρος, το gramou r - glamou r, πήρε την σημερινή έννοια.
HEART, CORE = από το κέαρ = καρδιά.
HUMOR = από το χυμόρ = χυμός (Στην ευβοϊκή διάλεκτο, όπως αναφέρεται και στον Κρατύλο του Πλάτωνος, το τελικό ' ς' προφέρεται ως 'ρ'. Π.χ. σκληρότηρ αντί σκληρότης).
I = από το εγώ ή ίω, όπως είναι στην βοιωτική διάλεκτο.
ILLUSION = από το λίζει = παίζει.
ΙS = από το είς.
KARAT = εκ του κεράτιον, (μικρό κέρας για τη στάθμιση βάρους).
KISS ME = εκ του κύσον με = φίλησέ με (...είπε ο Οδυσσέας στην Πηνελόπη).
LORD = εκ του λάρς. Οι Πελασγικές Ακροπόλεις ονομάζονταν Λάρισσες και ο διοικητής τους λάρς ή λαέρτης. Όπως: Λαέρτης - πατέρας του Οδυσσέα).
LOVE = λατινικό: love από το 'λάFω'. Το δίγαμμα (F) γίνεται 'αυ' και ' λάF ω' σημαίνει ''θέλω πολύ''.
MARMELADE = λατινικά melimelum από το μελίμηλον = κυδώνι.
MATRIX = από το μήτρα.
MATURITY = λατινικά: maturus από το μαδαρός= υγρός.
MAXIMUM = λατινικά: maximum από το μέγιστος.
MAYONNAISE = από την πόλη Mayon, που πήρε το όνομά της από το Μάχων = ελληνικό όνομα και αδελφός του Αννίβα.
ME = από το με.
MEDICINE = λατινικά :medeor από το μέδομαι, μήδομαι = σκέπτομαι, πράττω επιδέξια. Και μέδω = φροντίζω, μεδέων = προστάτης.
MENACE = από το μήνις.
MENTOR = από το μέντωρ.
MINE = από το Μινώαι (= λιμάνια του Μίνωα, όπου γινόταν εμπόριο μεταλλευμάτων. «Κρητών λιμένες, Μίνωαι καλούμεναι». (Διοδ.Σικελ.Ε'84,2).
MINOR = λατινικά: minor από το μινύς = μικρός. Στα επίσημα γεύματα είχαν το μινύθες γραμμάτιον, ένα μικρό κείμενο στο οποίο αναγραφόταν τι περιελάμβανε το γεύμα. Παράγωγο το... menu!
MODEL = από το μήδος= σχέδιο (η ίδια ρίζα με τη μόδα (= moda).
MOKE = από το μώκος = αυτός που χλευάζει.
MONEY = λατινικό: moneta από το μονία = μόνη επωνυμία της Θεάς Ήρας: Ηραμονία. Στο προαύλιο του ναού της Θεάς στη Ρώμη ήταν το νομισματοκοπείο και τα νομίσματα έφεραν την παράστασή της, (monetae).
MOTHER = από το μάτηρ, μήτηρ.
MOVE = από το ομηρικό αμείβου = κουνήσου!
MOW = από το αμάω = θερίζω.
NIGHT = από το νύχτα.
NO = λατινικό: non, ne εκ του εκ του νη: αρνητικό μόριο ( ''νέ τρώει, νέ πίνει''), ή (νηπενθής = απενθής, νηνεμία = έλλειψη ανέμου.
PAUSE = από το παύση.
RESISTANCE = από το ρά + ίστημι.
RESTAURANT = από το ρά + ίσταμαι = έφαγα και στηλώθηκα.
RESTORATION = λατινικά restauro από το ρά+ίστημι, όπου το ρά δείχνει συνάρτηση, ακολουθία, π.χ . ρά-θυμος, και ίστημι = στήνομαι.
SERPENT = λατινικά serpo από το έρπω (ερπετό). H δασεία ( ') προφέρεται ως σ = σερπετό.
SEX = από το έξις. Η λέξη δασύνεται και η δασεία μετατρέπεται σε σίγμα και = s + έξις.
SIMPLE = από το απλούς (η λέξη δασύνεται).
SPACE = από το σπίζω = εκτείνω διαρκώς.
SPONSOR από το σπένδω = προσφέρω (σπονδή).
TRANSFER από το τρύω (διαπερνώ) + φέρω. Transatlantic = διαπερνώ τον Ατλαντικό.
TURBO = από το τύρβη = κυκλική ταραχώδης κίνηση.
YES = από το γέ = βεβαίως.
WATER = από το Ύδωρ (νερό), με το δ να μετατρέπεται σε τ .
Ο Όμηρος ΛΑΒΟΝ ΜΕ οι εγγλέζοι LOVE ME !
ο Όμηρος ΚΙΣΟΝ ΜΕ οι εγγλέζοι KISS ME !
ο ΟΜΗΡΟΣ ΟΝΟΡΕΙΑ=ΗΟΝΟR=ΤΙΜΗ
Όμως ο ΚΥ-ΚΛΟΣ είναι σύνθετη λέξις
Το ΚΥ σημαίνει κάτι σαν ογκώδες ή φουσκωμένο η περικλείον κάτι εξ ου και το ρήμα ΚΥΩ και η ΚΥΗΣΙΣ, ΕΓΓΥΟΣ κλπ
Το βλέπουμε σαν συνθετικό της ΚΥ-Π-Ε-ΡΟΥ, ΤΩΝ ΚΥ-Θ-ΗΡΩΝ (συνώνυμα) αλλά και πρώτο συνθετικό του αρχαίου χαλκού και χρυσού δηλ. ΚΥΠΕΡΟΣ και ΚΟΥΡΑΣΟ.
τΟ ΔΕΎΤΕΡΟ ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ -ΚΛΟΣ στον κυ-κλο σημαίνει κλειστό όπως CLOSE και εύκολα διδάσκεται στα παιδιά από τον κύκλο
Πιό πολύ με ενθουσιάζει το παρακάτω...
Στα χωριά, για όσους θυμούνται την παράδοσι, είχαμε ΚΟΥΡΕΛΟΥΔΕΣ στο πάτωμα για χαλί.
Το ΚΟΥΡΕΛΙ στα αρχαία λεγόταν ΡΑΚ-ΟΣ. Βγάλε την κατάληξι, μένει το θέμα ΡΑΚ-. ΤΟ -Κ- με βαρειά προφορά γίνεται ΓΚ όπως π.χ. Καμήλα-ΓΚαμήλα.
Έτσι το ΡΑΚ γίνεται ΡΑΓΚ=RUG=ΧΑΛΙ AΛΛA KAI KOΥΡΕΛΙ στα ...αγγλικά
Oι Λατίνοι, όπως οι Αιολείς το ΕΓΩ=ΙΓΩ=ΙΟ έφαγαν το Γ, σκέφτηκα, στην συνέχεια της διδασκαλίας Αγγλικών μέσω των ελληνικών, μήπως συνηθίζουν και σε άλλες περιπτώσεις την ...γραμματοφαγία.
Έβαλα λοιπόν στο γλωσσικό σκόπευτρο την λέξι ΠΙΑΤΟ-εξ ου ΠΙΑΤΕΛΛΑ- για την οποία κανείς δεν αμφιβάλλει ότι είναι ιταλική.
Στα αγγλικά όμως, την βλέπουμε σαν PLATE ενώ την πιατέλλα ή δίσκο σαν PLATTER. Ο συνειρμός είναι φανερός εδώ. Πράγματι, το PLATE βοά ότι παράγεται από το ελληνικό ΠΛΑΤΥ. Και βέβαια οι Έλληνες γνωρίζουμε ότι το πιάτο το έλεγαν ΠΙΝΑΚΙΟΝ όπου όμως ο κάθε ΠΙΝΑΞ είναι ΠΛΑΤΥΣ άρα εννοιολογικά ΠΙΝΑΚΙΟΝ=ΠΛΑΤΥ=PLATE.
Τόσο εύκολα λοιπόν διδάσκουμε την ...αγγλική δήθεν λέξι PLATE ενώ ταυτοχρόνως εξηγούμε στα παιδιά την έννοια του ΠΙΝΑΚΙΟΥ=ξεχασμένη ελληνική λέξι.
Ένα βήμα παρακάτω εφ' όσον τεκμηριώνουμε ΠΛΑΤΥ= PLATE, είναι ώρα να ταυτίσουν τα παιδιά την λέξι PLATE με την ελληνική ΠΛΑΤΕΙΑ.
Πολύ εύκολα όμως τους εξηγούμε ότι ΠΛΑΤΕΙΑ= PLACE=PLAZA (και η ΠΛΑΖ που είναι επίπεδη) διότι το Σ με το Ζ εναλλάσσονται στην προφορά όπως ΚΟΣΜΟΣ προφέρεται ΚΟΖΜΟΣ. Όμως τους εξηγούμε ότι λόγω γλωσσικής πενίας, PLACE γενικά λένε οποιοδήποτε μέρος. π.χ. το τζάκι=fire-place…
Από το ΠΛΑΤΥ=PLAZA οι Ιταλοί έφαγαν το Λ και το έκαναν PIAZZA και ελληνιστί ΠΙΑΤΣΑ=ΠΛΑΤΕΙΑ.
Επομένως τρώγοντας το Λ στο ΠΛΑΤΥ έχουμε το ΠΙΑΤΟ ως ιταλικό ΑΝΤΙΔΑΝΕΙΟ.
Ενδιαφέρον όμως έχει το ότι η συχνή εναλλαγή Π-Φ των γραικοπελασγικών (κλέφτης-κλέπτης, επτά-εφτά, σκέπτομαι-σκέφτομαι, πιττακός-φιττακός, σφόγγος-σπόγγος κλπ κλπ πατερ-father plate-flat) ισχύει όλως παραδόξως σε πελασγογενείς γλώσσες όπως τα αγγλικά. Οπότε στα αγγλικά αλλάζοντας το Π=P με Φ=F στο PLATE, μας δίνει το FLAT (και ΠΑΤΕΡ=FATHER) που σημαίνει ΠΛΑΤΥ-ΕΠΙΠΕΔΟ.
Επισης,λιγα
λογια για το Ελληνικο αλφαβητο...αυτον τον υμνο προς τον Απολλωνα που
αποστηθιζουμε ασυνειδητα απο την παιδικη μας ηλικια!!
Στα χωριά, για όσους θυμούνται την παράδοσι, είχαμε ΚΟΥΡΕΛΟΥΔΕΣ στο πάτωμα για χαλί.
Το ΚΟΥΡΕΛΙ στα αρχαία λεγόταν ΡΑΚ-ΟΣ. Βγάλε την κατάληξι, μένει το θέμα ΡΑΚ-. ΤΟ -Κ- με βαρειά προφορά γίνεται ΓΚ όπως π.χ. Καμήλα-ΓΚαμήλα.
Έτσι το ΡΑΚ γίνεται ΡΑΓΚ=RUG=ΧΑΛΙ AΛΛA KAI KOΥΡΕΛΙ στα ...αγγλικά
Oι Λατίνοι, όπως οι Αιολείς το ΕΓΩ=ΙΓΩ=ΙΟ έφαγαν το Γ, σκέφτηκα, στην συνέχεια της διδασκαλίας Αγγλικών μέσω των ελληνικών, μήπως συνηθίζουν και σε άλλες περιπτώσεις την ...γραμματοφαγία.
Έβαλα λοιπόν στο γλωσσικό σκόπευτρο την λέξι ΠΙΑΤΟ-εξ ου ΠΙΑΤΕΛΛΑ- για την οποία κανείς δεν αμφιβάλλει ότι είναι ιταλική.
Στα αγγλικά όμως, την βλέπουμε σαν PLATE ενώ την πιατέλλα ή δίσκο σαν PLATTER. Ο συνειρμός είναι φανερός εδώ. Πράγματι, το PLATE βοά ότι παράγεται από το ελληνικό ΠΛΑΤΥ. Και βέβαια οι Έλληνες γνωρίζουμε ότι το πιάτο το έλεγαν ΠΙΝΑΚΙΟΝ όπου όμως ο κάθε ΠΙΝΑΞ είναι ΠΛΑΤΥΣ άρα εννοιολογικά ΠΙΝΑΚΙΟΝ=ΠΛΑΤΥ=PLATE.
Τόσο εύκολα λοιπόν διδάσκουμε την ...αγγλική δήθεν λέξι PLATE ενώ ταυτοχρόνως εξηγούμε στα παιδιά την έννοια του ΠΙΝΑΚΙΟΥ=ξεχασμένη ελληνική λέξι.
Ένα βήμα παρακάτω εφ' όσον τεκμηριώνουμε ΠΛΑΤΥ= PLATE, είναι ώρα να ταυτίσουν τα παιδιά την λέξι PLATE με την ελληνική ΠΛΑΤΕΙΑ.
Πολύ εύκολα όμως τους εξηγούμε ότι ΠΛΑΤΕΙΑ= PLACE=PLAZA (και η ΠΛΑΖ που είναι επίπεδη) διότι το Σ με το Ζ εναλλάσσονται στην προφορά όπως ΚΟΣΜΟΣ προφέρεται ΚΟΖΜΟΣ. Όμως τους εξηγούμε ότι λόγω γλωσσικής πενίας, PLACE γενικά λένε οποιοδήποτε μέρος. π.χ. το τζάκι=fire-place…
Από το ΠΛΑΤΥ=PLAZA οι Ιταλοί έφαγαν το Λ και το έκαναν PIAZZA και ελληνιστί ΠΙΑΤΣΑ=ΠΛΑΤΕΙΑ.
Επομένως τρώγοντας το Λ στο ΠΛΑΤΥ έχουμε το ΠΙΑΤΟ ως ιταλικό ΑΝΤΙΔΑΝΕΙΟ.
Ενδιαφέρον όμως έχει το ότι η συχνή εναλλαγή Π-Φ των γραικοπελασγικών (κλέφτης-κλέπτης, επτά-εφτά, σκέπτομαι-σκέφτομαι, πιττακός-φιττακός, σφόγγος-σπόγγος κλπ κλπ πατερ-father plate-flat) ισχύει όλως παραδόξως σε πελασγογενείς γλώσσες όπως τα αγγλικά. Οπότε στα αγγλικά αλλάζοντας το Π=P με Φ=F στο PLATE, μας δίνει το FLAT (και ΠΑΤΕΡ=FATHER) που σημαίνει ΠΛΑΤΥ-ΕΠΙΠΕΔΟ.
ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ-ΓΑΜΑ-ΔΕΛΤΑ-ΕΨΙΛΟΝ-ΣΤΙΓΜΑ(επιβάλλεται)
ΖΗΤΑ-ΗΤΑ-ΘΗΤΑ-ΙΩΤΑ-ΚΑΠΠΑ-ΛΑΜΒΔΑ-ΜΙ-ΝΙ-ΞΙ-
ΟΜΙΚΡΟΝ-ΠΙ-ΡΟ-ΣΙΓΜΑ-ΤΑΥ-ΥΨΙΛΟΝ-ΦΙ-
ΧΙ-ΨΙ-ΩΜΕΓΑ.
Αποκωδικοποιώντας την γνωστή αυτή διάταξη, που έγινε σύμφωνα με τις αρχές της Ερμητικής φιλοσοφίας, έχουμε τα ακόλουθα:
ΑΛ ΦΑ, ΒΗ ΤΑ ΓΑ, (Α)ΜΑ ΔΕ (Ε)Λ ΤΑ ΕΨ ΙΛΩΝ, ΣΤ(Η)
ΙΓΜΑ, ΖΗ ΤΑ, Η ΤΑ, ΘΗ ΤΑ ΙΩΤΑ ΚΑ ΠΑΛΑΜ, ΔΑ,
ΜΗ ΝΥΞ Η, Ο ΜΙΚΡΟΝ, ΠΥΡΟΣ ΙΓΜΑ ΤΑΦΥ (Ε)Ψ ΙΛΩΝ,
ΦΥ ΨΥΧΗ Ο ΜΕΓΑ.
Εν συνεχεία, προσθετοντας ρήματα όπου είναι αναγκαία, προκύπτει το εξής:
ΑΛ ΦΑ, ΒΗ ΤΑ ΓΑ!
ΑΜΑ ΔΕ ΕΛ ΤΑ ΕΨΙΛΩΝ,
ΣΤΗ ΙΓΜΑ ΚΑΤΑ ΠΑΛΛΑΝ ΔΑ
(ΙΝΑ) ΜΗ ΝΥΞΗ, Ο ΜΙΚΡΟΝ (ΕΣΤΙ)
ΠΥΡΟΣ (ΔΕ)
ΙΓΜΑ ΤΑΦΗ ΕΨΙΛΩΝ, ΦΥ(ΟΙ) ΨΥΧΗ,
Ο ΜΕΓΑ (ΕΣΤΙ).
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ:
Αλ=Ο νοητός ήλιος
Φα-ος=Το φως
Βη=προστακτική του ρήματος βαίνω (βαδίζω, έρχομαι)
Τα=Δοτική άρθρου δωρικού τύπου τη, εις την
Γα=Γη (δωρικός τύπος)
Aμα=(επιρρ.) συγχρόνως
Έλ= ο ορατός Ήλιος, ο Ερχόμενος
Έψ=ρήμα έψομαι, εψ-ημένος, ψημένος.
Ιλών=Ιλύς (ουσιαστικό), λάσπη, πηλός
Στή=προστακτική ρήματος ίστημι.
Ίγμα=καταστάλαγμα, απόσταγμα.
Ζή=προστακτική ρήματος ζω
Η=υποτακτική ρήματος ειμί, είμαι
Θη=προστακτική ρήματος θέτω.
Ιώτα=τα ίωγα, τα Εγώ
Παλάν=Ρήμα πάλλω (δονούμαι, περιστρέφομαι)
επίθετο παλλάς-πάλλουσι,περιστρεφόμενη
Δά=άλλος τύπος της Γα, Γης
Δημήτηρ, Δήμητρα=Μητέρα γη).
Νύξ=νύκτα.
Ο=το οποίο, που
Φυ(οι)=ευκτική ρήματος φύω (φυτρώνω, αναπτύσσομαι).
Ψυχή
Ω Μέγα
κ.λ.π.
Τελικό αποτέλεσμα:
Νοητέ Ήλιε, εσύ που είσαι το φως, έλα στη γη. Και εσύ Ορατέ Ήλιε, ρίξε τις ακτίνες σου στην λάσπη (πυλός) που ψήνεται (που βρίσκεται σε κατάσταση αναβρασμού).
Κι ας γίνει ένα καταστάλλαγμα (μία ξηρά) για να μπορέσουμε εμείς να ζήσουμε, να υπάρξουμε και να σταθούμε πάνω στη γη. Ας μην επικρατήσει το σκότος, που είναι το μικρόν (η συρρίκνωσή μας) και κινδυνεύσει να ταφεί (να σβήσει, να χαθεί) το καταστάλλαγμα του πυρός μέσα στην αναβράζουσα λάσπη και ας αναπτυχθεί τελικά η ψυχή, που είναι το μέγιστο (η απεραντοσύνη μας), το σημαντικότερο όλων!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου