Φίλοι αναγνώστες .Βρίσκεστε σ΄αυτό το blog με δική σας ευθύνη . Ενδεχομένως κάτι που θα διαβάσετε εδώ ίσως να το θεωρήσετε ύβρη ή να σας θίξει ή να σας προσβάλλει . Πρέπει να γνωρίσετε πως δεν έχουμε καμία τέτοια πρόθεση . Έχοντας λοιπόν αυτό υπ΄όψιν δύο είναι οι επιλογές σας : α) να φύγετε απ΄το blog αυτό , διακόπτοντας την ανάγνωσή του ,ώστε να αποφύγετε πιθανή προσβολή των ηθικών , θρησκευτικών ή άλλων αξιών σας , β) να παραμείνετε αποδεχόμενοι ότι και να διαβάσετε δεν θα σας προσβάλλει καθ΄ οιονδήποτε τρόπο . Εμείς απ΄την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε και να προβάλουμε τις πραγματικές ανθρώπινες αξίες , έχοντας πάντα ως γνώμονα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την αλήθεια . Αν παρ΄όλα αυτά υπάρξει κάποιο πρόβλημα , επικοινωνήστε μαζί μας στο γνωστό e-mail omadaethnikonlakonias@gmail.com. Καλή συνέχεια !

Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2014

ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ ΣΤΟ ΕΛΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ ΣΤΟ ΕΛΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
https://ellas2.files.wordpress.com/2014/11/asklipios.jpgTo  Έλος, επίνειο των Αλυκλαίων τη 2η χιλιετία προ χριστιανικής χρονολόγησης, επιβίωσε στον 5ο αιώνα στη μικρή Λακωνική πόλη . Η θέση της εικάζεται ανατολικά του Άγιου Στεφάνου στην περιοχή των χωριών Βλαχιώτη, Γλυκόβρυτης και Κοκκινιά όπου βρίσκονται αρχαία λείψανα σε διάφορες θέσεις. Ο Παυσανίας δεν αναφέρεται σε ιερό του Ασκληπιού στο Έλος παρόλα αυτά αρχαιολογικά ευρήματα και ιστορικά δεδομένα επιβεβαιώνουν την ύπαρξη Ασκληπιείου.
  Στην εύφορη περιοχή του Έλους αρκετοί εύποροι  Σπαρτιάτες ειδικά τον 2ο και 3ο αιώνα μετά χριστιανικής χρονολόγησης
διατηρούσαν  σχέσεις και ισχυρούς δεσμούς και ιδιαίτερα λόγο οικονομικών συμφερόντων. Συγκεκριμένα , ο εγγονός του  ύπαρχου της Σπάρτης Βρασίδα ήταν κληρονομικός ιερέας της θεάς Δήμητρας στο Έλος ενώ  η εγγονή του ιερέα αυτού ήταν κληρονομική ιέρεια του ιερού του θεού  Ασκληπιού Σχοινάτα στο Έλος και της Άρτεμης  Πατριώτιδος  στην Πλεια. Παραθέτουμε το κείμενο της επιγραφής : «Πονπωνίαν καλλιστονείκην Αριστέου ιέρειαν δια βίου και δια γένους της επιφανέστατης θεού Αρτέμιδος Ορθειας  και των συνκαθιδρυμένων αυτή θεών και μοιρών λαχέσεως  και Αφροδίτης ε νοπλίου  και Ασκληπιού Σχηνάτα εν τω Έλει  και Αρτέμιδος Πατριώτιδος εν πλειαίς και Διοσκούρων και του αγώνος  σεμνοτάτων Διοσκουρείων προσδεξαμένης το αξίωμα της αξιολογοτάτης και σωφρονετάτης μητρός αυτής Κλαυδίας Πώλλης της Ευδάμου». Εκτός από τις παραπάνω μαρτυρίες που γεννούν βάσιμες υπόνοιες για ύπαρξη Ασκληπιείου στο Έλος η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στη επιφάνεια επιγραφές του  θεού Ελαέτη Απόλλωνα που τεκμηριώνουν την ύπαρξη ιερού του θεού Ασκληπιού

Πηγή: Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗ ΑΡΧΑΙΑ ΣΠΑΡΤΗ του 
          ΙΩΑΝΝΗ ΤΣΟΥΛΟΓΙΝΝΗ και του
          ΔΗΜΉΤΡΙΟΥ ΣΠΑΝΤΙΔΟΥ
          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΥΘΩΔΙΑ

ΜΥΘΩΔΙΑ