«Η ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΥΘΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΩΚΡΑΤΗ».
Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την ομιλία του Δρ. ΛΕΩΝΙΔΑ Λ. ΜΠΙΛΛΗ, οικονομολόγου, κοινωνιολόγου και συγγραφέα, με θέμα:
«Η ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΥΘΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΩΚΡΑΤΗ. ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ».
Η ομιλία κινηματογραφήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2017, στην Αθήνα.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΙΛΙΑΣ Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την ομιλία του Δρ. ΛΕΩΝΙΔΑ Λ. ΜΠΙΛΛΗ, οικονομολόγου, κοινωνιολόγου και συγγραφέα, με θέμα:
«Η ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΥΘΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΩΚΡΑΤΗ. ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ».
Η ομιλία κινηματογραφήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2017, στην Αθήνα.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Πυθαγόρας και Σωκράτης έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην διαδικαστική μέθοδο της αυτογνωσίας υπό την έννοια της γνώσης αυτού που πράττω και της συνείδησης των ορίων που έχουν οι ικανότητές μου προκειμένου να επιτυγχάνω τα της βουλήσεώς μου (τα θέλω μου).
Από κυριότερες πρακτικές εφαρμογές της αυτογνωσίας για τους Πυθαγόρειους ήταν ο αυτοέλεγχος με τα πολυθρύλητα τρία ερωτήματα (κάθε βράδυ πριν τον ύπνο). Δηλαδή πρέπει να εξετάσεις ένα, ένα τα έργα της ημέρας ρωτώντας τον εαυτό σου: σε ποια έσφαλα; Τι καλό έκανα; Τι έπρεπε να κάνω και το παρέλειψα;
Ο Σωκράτης προσεγγίζει τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται η γνώση του εαυτού με την λεγόμενη ‘’απώλεια της διπλής άγνοιας’’.
Δηλαδή οι άνθρωποι α) νομίζουν ότι έχουν βεβαιότητα για το οτιδήποτε γνωρίζουν συμπεριλαμβάνοντας και την γνώση του
εαυτόν τους και β) νομίζουν ότι γνωρίζουν τι είναι ο κόσμος και τι είναι η ζωή.
Σύγχρονη εφαρμογή ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ
Αν κατανοήσουμε τον εαυτόν μας θα ισχυροποιήσουμε την βούλησή μας, πράγμα που συνεπάγεται ότι θα εδραιωθεί η αυτοπεποίθησή μας. Από τότε και μετά έχουμε δικαίωμα στην δημιουργική φαντασία …
Η δοκιμασία αυτής της διαδικασίας περιέχει τέσσερα στάδια κατά σειρά προτεραιότητας τα οποία βρίσκονται σε άμεση σύνδεση μεταξύ τους.
1) Αυτογνωσία
α΄) Καταγραφή των θετικών και αρνητικών χαρακτηριστικών μας. β΄) Ανάπτυξη των θετικών και αυτοέλεγχος - περιορισμός των αρνητικών χαρακτηριστικών για εύλογο χρονικό διάστημα.
2) Η ενίσχυση της βούλησης Εφ` όσον έχουμε ολοκληρώσει το στάδιο της αυτογνωσίας, μπορούμε να ισχυροποιήσουμε τη βούλησή μας.
Η βούληση ενισχύεται εφ` όσον:
α΄) Ένστικτα και πάθη κυριαρχούνται απ` την λογική.
β΄) Διακατεχόμαστε από την επιμονή και την υπομονή στην προσπέραση εμποδίων.
γ΄) Διαθέτουμε θάρρος, έλλογες ψυχικές δυνάμεις και αισιοδοξία για την προσπάθεια που κάνουμε.
3) Η εδραίωση της αυτοπεποίθησης Με τις προϋποθέσεις της αυτογνωσίας και της βούλησης επιτυγχάνουμε υψηλό βαθμό αυτοπεποίθησης. Η κυριότερη ενέργειά μας για την εδραίωση της αυτοπεποίθησής μας είναι η ψύχραιμη επισήμανση των λαθών μας χωρίς απορριπτική κριτική της προσωπικότητάς μας.
4) Η Χρησιμοποίηση της φαντασίας Επιτρέπει τη δημιουργικότητα διότι συμβάλλει στον νοητό σχεδιασμό μιας ενέργειας πριν αυτή υλοποιηθεί. Επίσης είναι ο καθοριστικός παράγοντας κάθε καινοτομικού έργου καθώς και ο αρωγός στην εξεύρεση λύσεων σε καταστάσεις πολυπλοκότητας.
--------------------------------------------------------------------------------ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΟΥ
Ο διδάκτορας Οικονομολόγος και Κοινωνιολόγος Λεωνίδας Μπίλλης είναι καθηγητής προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και εξειδικευμένων σεμιναρίων σε θέματα επιχειρηματικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων απ` το 1987, έχοντας στο ενεργητικό του περισσότερες από 25.150 ώρες διδασκαλίας τόσο σε Οργανισμούς του Δημοσίου, όσο και σε φορείς Ιδιωτικών Επιχειρήσεων.
Στο θεματολόγιο των εισηγήσεων του, περιλαμβάνονται πλείστα όσα θέματα αφορούν την Διοίκηση και Οργάνωση των Επιχειρήσεων (Μάνατζμεντ), κι έχει διατελέσει τακτικός καθηγητής των Σχολών της Ελληνικής Αστυνομίας. Επίσης είναι Σύμβουλος στο Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης.
Έχει συμμετάσχει κατ` επανάληψη σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές για θέματα των γνωστικών του αντικειμένων και στο πλαίσιο της συγγραφικής του δραστηριότητας απαριθμεί δέκα βιβλία-μελέτες ενώ έχει αρθρογραφήσει επανειλημμένα στον ημερήσιο και επαγγελματικό τύπο για ελληνοκεντρικά θέματα και θέματα επιχειρησιακής έρευνας στα οποία κατέχει και πτυχίο μελετητή Β΄ τάξης.
Τέλος είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου και μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων.
Επικοινωνία: τηλ.: 6977225644, ηλ. διεύθυνση: llbillis@hotmail.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου