Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

ΛΑΥΡΙΟ, ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ 2018μ.χ.χ.

ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ 2018μ.χ.χ.


H φωνές μας ενώθηκαν με πέντε ακόμα ομάδες από όλη την Ελλάδα για τον εορτασμό των Ανθεστηρίων στο Λαύριο.

Η πράξη αυτή δείχνει την μεγάλη και ενωμένη οικογένεια των Ελλήνων της Πατρώας Παράδοσης! 

Οι Λάκωνες δίνουν το παρόν τους παντού απ όπου και αν καλεστούν με ενωτική διάθεση  και ως δειγμα σεβασμού σε όλους εκείνους που συμμετέχουν στην προσπάθεια για την "Επαναφορά της Πατρώας Ελληνικής Παράδοσης"

ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΑ - Ελληνική εορτή της αναγέννησης της φύσης και γιορτή των νεκρών προς τιμή του Διονύσου και του Ερμή του Χθόνιου.(μέρος αυτής της εορτής αντιστράφηκαν από τα χριστιανικά ψυχοσάββατα.)

Η πρώτη μέρα ονομάζεται «Πιθοίγια», διότι την ημέρα αυτή ανοίγονται και δοκιμάζονται για πρώτη φορά οι πίθοι με το νέο Κρασί της χρονιάς. 

Τη δεύτερη μέρα είναι οι «Χόες». Την ημέρα των Χοών τελείται Πομπή με είσοδο του Θεού Διονύσου - ο Ιερός Γάμος - ο χορός των Γεραρών και η οινοποσία εν σιωπή. 

Την τρίτη μέρα είναι «Χύτροι», την ημέρα αυτή προσφέρονται αγγεία με άνθη, μαγειρεμένα λαχανικά και πανσπερμία σιτηρών προσφορές προς τις ψυχές των νεκρών, και τελούνται τα ανάλογα με αναφώνηση ονομάτων οικείων που δεν είναι εν ζωή. (μέρος αυτής της τελετής αντιστράφηκαν από τα χριστιανικά ψυχοσάββατα.)













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΣΠΑΡΤΗ

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΣΠΑΡΤΗΣ