Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

Αγάπη εαυτού, προϋπόθεση ευδαιμονίας.

Αγάπη εαυτού, προϋπόθεση ευδαιμονίας.

Συντάκτης : Γιώτα Γρέκη


- Ποιος είναι ο πιο σημαντικός άνθρωπος στη ζωή μας;
Μα φυσικά ο εαυτός μας! Και αυτό δεν είναι καθόλου εγωιστικό ή απάνθρωπο. Είναι απολύτως λογικό και θεμιτό να επιδιώκουμε και να επιτυγχάνουμε να τον φροντίζουμε και να τον αγαπάμε.

- Πως φροντίζουμε τον εαυτό μας ; Τι σημαίνει αγαπώ τον εαυτό μου;
Αγαπώ τον εαυτό μου σημαίνει τον φροντίζω, τον περιποιούμαι, τον προσέχω. Φροντίζω την υγεία μου σε όλους τους τομείς : πνευματικό, ψυχικό και σωματικό επίπεδο.

Προσέχουμε τη διατροφή μας και τρεφόμαστε σωστά όσο μπορούμε ακολουθώντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Φροντίζουμε την εξωτερική μας εικόνα η οποία θα μας εξασφαλίσει καλή υγεία και αυτοπεποίθηση. Γι αυτό και γυμναζόμαστε. Άλλωστε " Νους υγιής εν σώματι υγιεί".

Τα σώματα των προγόνων μας δεν ήταν ούτε καχεκτικά και αδύναμα, ούτε παχύσαρκα. Ήταν δυνατά, υγιή και γυμνασμένα , γιατί φρόντιζαν πάντα να υπάρχει αρμονία και κάλλος στη ζωή τους.

Πέρα από την ευρωστία που μας χαρίζει η γυμναστική, συμβάλλει και στην ψυχική υγεία γιατί αποβάλλονται τοξίνες και φτιάχνει η διάθεσή μας!

Επομένως εντάσσουμε τη γυμναστική στο καθημερινό μας πρόγραμμα! Και χρόνος πάντα υπάρχει όταν κάτι το θέλουμε και είναι για το καλό μας!

Παράλληλα με την αγάπη και τη φροντίδα του σώματός μας, φροντίζουμε και το πνεύμα μας!

Μελετάμε, μαθαίνουμε, παρατηρούμε, ψυχαγωγούμαστε.
" Γηράσκω αει διδασκόμενος" σύμφωνα με τον Σόλωνα.
Καλλιεργούμε το πνεύμα μας παράλληλα με το σώμα μας και δυναμώνουμε την προσωπικότητά μας!



Τέλος υιοθετούμε κάποιους κανόνες που μας βοηθούν να χτίσουμε έναν ηθικό και σωστό χαρακτήρα, ώστε να ακτινοβολούμε εκ των έσω και να νιώθουμε πληρότητα και ευδαιμονία κάθε στιγμή!

Τις συμβουλές αυτές μας τις έδωσαν οι πρόγονοι μας μέσα από τα Δελφικά Παραγγέλματα και οφείλουμε να τις εξετάζουμε και να τις εφαρμόζουμε στη ζωή μας!

Ενδεικτικά αναφέρω κάποια που έχουν σχέση με την κατάκτηση της ευδαιμονίας μέσα από την αγάπη του εαυτού μας!


Για το κομμάτι της Αυτογνωσίας :

ΣΑΥΤΟΝ ΙΣΘΙ και ΓΝΩΘΙ ΣΑΥΤΟΝ : Γνώριζε τον εαυτό σου, δηλαδή κατέκτησε την αυτογνωσία, ποιος είσαι, τι επιθυμίες έχεις, τι δυνατότητες, τι μπορείς να πετύχεις κτλ.

ΣΕΑΥΤΟΝ ΕΥ ΠΟΙΕΙ : Να ευεργετείς τον εαυτό σου. Οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε καλά στον εαυτό μας και να είμαστε γενναιόδωροι μαζί του.

ΣΕΑΥΤΟΝ ΑΙΔΟΥ : Να σέβεσαι τον εαυτό σου. Οι πρόγονοί μας γνώριζαν πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι να έχει ένας άνθρωπος αυτοσεβασμό και μας προτρέπουν να το εφαρμόσουμε στις ζωές μας! Και αυτοσεβασμός σημαίνει πρωτίστως αγάπη και φροντίδα προς τον εαυτό μας με όσα προαναφέραμε!

ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΜΕΛΕΤΑ : Η μελέτη και δη σπουδαίων συγγραμμάτων μας προσφέρει πνευματική καλλιέργεια, ανάπτυξη κριτικής ικανότητας, οξύνοιας και συντελεί στην κατάκτηση αρετών και αξιών!

ΣΟΦΙΑ ΖΗΛΟΥ : Να αναζητάς τη σοφία!

ΕΠΙ ΡΩΜΗ ΜΗ ΚΑΥΧΩ : Μην καυχιέσαι για τη σωματική σου δύναμη. Ακόμα και όταν επιτύχουμε τους στόχους μας και αποκτήσουμε εύρωστα και υγιή σώματα δεν πρέπει να καυχιόμαστε και να υπερηφανευόμαστε για αυτά. Δεν είναι γνώρισμα των Ελλήνων η αλαζονεία. Ο αγώνας για να έχουμε όμορφα σώματα γίνεται για εμάς και η νίκη είναι δική μας. Δε συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με άλλους και δε νιώθουμε ανώτεροι όταν τα καταφέρνουμε!


Για το κομμάτι της Ψυχολογίας :
ΑΛΥΠΩΣ ΒΙΟΥ : Να ζεις δίχως λύπες. Σίγουρα όλοι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και καταστάσεις που μας στεναχωρούν. Σίγουρα θα νιώσουμε λύπη και στεναχώρια γιατί έχουμε αισθήματα και είναι λογικό να συμβαίνει αυτό και μη κατακριτέο. Ωστόσο οφείλουμε να μην κατακλυζόμαστε από αυτά τα συναισθήματα της λύπης, της θλίψης και της μελαγχολίας. Αυτό θα επιτευχθεί με εσωτερική εργασία και με τήρηση των προηγούμενων συμβουλών.
ΜΗ ΕΠΙ ΠΑΝΤΙ ΛΥΠΟΥ : Μη στεναχωριέσαι για το καθετί. Αξιολογούμε πάντα τις καταστάσεις και δε σπαταλάμε ενέργεια σε πράγματα που δεν αξίζουν ( για παράδειγμα δεν αξίζει να στεναχωριόμαστε αν οι άλλοι μας σχολιάζουν αρνητικά).
ΠΡΑΤΤΕ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΩΣ: Να ενεργείς έτσι που να μη μετανιώνεις. Προσπαθούμε να παίρνουμε πάντα τις σωστές αποφάσεις που θα μας οδηγήσουν στην ευδαιμονία σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Εξετάζουμε τις καταστάσεις και δρούμε με τρόπο που δε θα μετανιώσουμε. Ο Αϊνστάιν το είχε θέσει ως εξής : " Ο έξυπνος λύνει το πρόβλημα. Ο σοφός το αποφεύγει". Λειτουργούμε με σοφία ώστε να μη μετανοούμε για τις πράξεις μας και να προλαμβάνουμε τα προβλήματα. Αλλά ακόμα και αν αυτά εμφανιστούν δε λυπούμαστε, αλλά τα αντιμετωπίζουμε με γενναιότητα και υπευθυνότητα.
ΤΩ ΒΙΩ ΜΗ ΑΧΘΟΥ : Μην τα βάζεις με τη ζωή. Δεχόμαστε τη ζωή και δεν την καταριόμαστε. Μαθαίνουμε να προσαρμοζόμαστε σε αντίξοες συνθήκες, να αγωνιζόμαστε και να βελτιωνόμαστε κάθε μέρα.
Για τις σχέσεις μας με τους άλλους :
ΜΗ ΚΑΚΕΙΣ ΟΜΙΛΕΙ :Να μη συναναστρέφεσαι κακούς ανθρώπους. Προσέχουμε ποιους ανθρώπους βάζουμε στις ζωές μας και απομακρυνόμαστε από τοξικά περιβάλλοντα που μας βλάπτουν.
ΟΜΟΙΟΙΣ ΧΡΩ : Να συναναστρέφεσαι τους όμοιους σου. Αυτό θα μας προστατεύσει από ανούσιες σχέσεις. Επιλέγουμε ανθρώπους που έχουμε κοινά στοιχεία ώστε να διασφαλίσουμε μια καλή επικοινωνία και αρμονική σχέση μαζί τους.
ΟΜΙΛΕΙ ΠΡΑΩΣ :Να φέρεσαι στους άλλους με πραότητα. Είναι πολύ όμορφο να είμαστε πάντα ευγενικοί και πράοι γιατί θα το μεταδίδουμε και στους άλλους και θα το εισπράττουμε πίσω.
ΕΥΓΕΝΕΙΑΝ ΑΣΚΕΙ :Να συμπεριφέρεσαι πάντα με ευγένεια. Σχετίζεται με την προηγούμενη προτροπή και μας καλεί να συμπεριφερόμαστε με ευγένεια σε όλους τους συνανθρώπους μας και σε όλο το περιβάλλον. Ο ευγενικός άνθρωπος έχει υψηλές αξίες και σέβεται τα πάντα γύρω του.
ΚΑΚΙΑΣ ΑΠΕΧΟΥ : Να απέχεις από την κακία. Είναι αυτονόητο πως αν ακολουθήσουμε τις παραπάνω συμβουλές δε θα έχουμε κακία μέσα μας. Και κακία σημαίνει ζήλια, φθόνο, κουτσομπολιό και εριστική συμπεριφορά απέναντι στους συνανθρώπους μας. Τα αποβάλλουμε διαπαντός αυτά από τη ζωή μας.
ΘΥΜΟΥ ΚΡΑΤΕΙ : Να συγκρατείς τον θυμό σου. Ο θυμός είναι ένα έντονο συναίσθημα που μπορεί να μας δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Γι' αυτό μαθαίνουμε να συγκρατούμε τον θυμό μας και δεν επιτρέπουμε να κυριαρχήσει πάνω μας όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολές καταστάσεις.
Και τελευταίο το πιο σημαντικό :
ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ, δηλαδή το μέτρο είναι άριστο. Για να υπάρχει ισορροπία στη ζωή μας πρέπει να τηρούμε σε όλους τους τομείς το μέτρο.

Εν κατακλείδι ο δρόμος της ευδαιμονίας και της αρετής είναι ένας δρόμος ανοδικός που οφείλουμε να επιλέξουμε και να διαβούμε. Ο δρόμος αυτός θα μας μάθει να αγαπάμε τον εαυτό μας και να τον φροντίζουμε. Και μέσα από την αγάπη του εαυτού μας θα κατακτήσουμε την ευδαιμονία!



Ο κόσμος μας μπορεί να γίνει καλύτερος με μικρές
καθημερινές αλλαγές!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΣΠΑΡΤΗ

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΣΠΑΡΤΗΣ