Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Ποιός ήταν αλήθεια ο Πυθαγόρας;

Ποιός ήταν αλήθεια ο Πυθαγόρας; 
 
Γράφει ο Κωνσταντίνος Γαλάνης

Αγαπητοί φίλοι καλησπέρα. 

....Ποιός ήταν αλήθεια ο Πυθαγόρας; 
Ο Πυθαγόρας 569-570 π.Χ ,αντιπροσωπεύει ένα σύνδεσμο, σε μια αλυσίδα διδασκαλιών ,που εκτείνεται από τον Ορφέα και τον Διόνυσο ,μέσω του Πλάτωνα (5ος-4οςπ.χ αιωνας) και του Πλωτινου (2ος-3ος μετα Χρ.αιώνας), μέχρι το συγχρονο κόσμο. Έζησε σε μια κρισιμη στιγμη της ανθρωπότητας, σ ένα σημείο που διασχίζει το κατώφλι , αναμεσα στη μυθολογία και την ιστορία και ανάμεσα στην προφορική και στην γραπτή μετάδοση. Τόσον αυτός , όσο και ο σύγχρονος του Βούδας, είναι δύο προσωπικότητες για τους οποίους η Ιστορία γνωρίζει ελάχιστα, επειδή η ζωή τους μετασχηματιστηκε απ ευθείας σε μύθο. 

Παρ όλα αυτά, υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για τον Πυθαγόρα, από τον νεοπλατωνικο φιλόσοφο Πορφύριο 3ος μ.χ αιωνας ( μαθητής του Πλωτινου) τον μαθητή του Πορφυρίου Ιάμβλιχο ( 3ος - 4ος) μ.χ αιώνας , στο βιβλίο του "" περί του Πυθαγορείου Βιου "" και από τον Διογένη τον Λαέρτιο 3ος Μ Χ αιώνας, από την Λαέρτη της Μ Ασίας. Ο Πυθαγόρας γεννήθηκε στη ΣΑΜΟ, η οποία εποικισθη τον 13ο π.Χ αιώνα από κατοίκους της πόλεως Σάμου, γεννεθλιας γης του Αγγαιου απο την ανατολικη ακτη της Ελλάδας. 

Ο Αγγαιος υπήρξε σύντροφος του Ιάσονα στην Αργοναυτική εκστρατεία και ήτο δεύτερος σε δύναμη μετά τον Ηρακλή. Η μητέρα του ΠΑΡΘΕΝΙΔΑ, υπήρξε άμεση απόγονος του Αγγαιου και ο πατέρας του ΜΝΗΣΑΡΧΟΣ, ήτο μεγαλέμπορος από τη Φοινίκη ,δραστηριοποιουμενος σ ολα τα παράλια της Μεσογείου.

Ο ΜΝΗΣΑΡΧΟΣ είχε πολιτικά δικαιώματα Σαμίου πολίτη , επειδή σ έναν λιμό ,βοήθησε με τρόφιμα και άλλα υλικά αγαθά ,τους κατοίκους της Σάμου.
Σ ένα εμπορικό ταξίδι του στη Σικελία ο ΜΝΗΣΑΡΧΟΣ, περνώντας από το Μαντείο των Δελφών εζήτησε χρησμον δια την έκβαση του ταξιδιού του. Η Πυθία, τον πληροφόρησε πως η γυναίκα του κυοφορεί τον 3ο του γιό, ο οποίος θα ξεπερνούσε όλους τους ανθρώπους σε συμπόνοια και σοφία και θα έφερνε αμέτρητα ωφελη στην ανθρωπότητα. Πράγματι κατά την επιστροφή του στη Σάμο, εγεννηθη ενα εξαιρετικό παιδί, το οποίο ωνομασε Πυθαγόρα ,προς τιμήν του Πυθιου Απόλλωνος ( Ο Πυθιος αγορευει ). Την γυναίκα του μετονόμασε σε Πυθα ι δα ,από Παρθενιδα προς τιμήν του Πυθιου. Ήτο το 569 π.Χ.

Έτσι λοιπόν , τρεις εκ των μεγαλων μυστων της αρχαιότητος ( ο Μυθρας,ο Πυθαγόρας και ο Χριστός),  έχουν γεννηθεί από Παρθενιδα. Μεγαλώνοντας ο Πυθαγόρας, επέδειξε μια δυναμική έλξη προς μάθηση και καθώς ο πατέρας του ήτο πλούσιος ,τον έγραψε και παρακολούθησε τα πιο αξιοσεβαστα σχολειά της Ιωνίας και της Σύρου.
 Πρώτος δάσκαλος του υπηρξεν ο Συριος Φερεκυδης,κοντά στον οποιο μελέτησε τις απολλωνιες τεχνες της μουσικής, της μαντικής, της ιατρικής και της φιλοσοφίας.
Όταν ο Πυθαγόρας έγινε 18 χρόνων, επεκράτησε στη Σάμο ο Πολυκρατης , ένας επιτυχημένος στρατιωτικός ηγέτης ,ο οποιος αφού βασάνισε και σκότωσε τα αδέλφια του, έκτισε μια αυτοκρατορία στηριγμένη στη βία. Έγινε τύραννος της Σάμου. Ο Πολυκρατης κατάφερε πολλά πράγματα για τον τόπο του, ένα εξ αυτών ήτο η ναυπήγηση εξαιρετικών πολεμικών πλοίων, ""τις Σαμαινες "", με το πολεμικό ναυτικό του μάλιστα, πολέμησε νικηφόρα στο πλευρό του Φαραώ της Αιγύπτου ΑΜΑΣΗ, εναντίον των Περσών.
 Επειδή ο φιλοσοφικός τρόπος ζωής του , ηταν βέβαιο πως θα διαταρασσοταν από μια τέτοια διακυβέρνηση, Ο ΜΝΗΣΑΡΧΟΣ μέσα από την αυλή του τυράννου, εξασφάλισε ένα συστατικό γράμμα του Πολυκρατη προς τον Φαραώ ΑΜΑΣΗ και μέσω της Μιλητου ,κατευθυνθη προς Αίγυπτο. Στην Μίλητο ο Πυθαγορας μαθήτευσε στο πλευρό του ΘΑΛΗ και του ΑΝΑΞΙΜΑΝΔΡΟΥ, όπου απέκτησε γνώσεις γεωμετρίας, μαθηματικών, αστρολογίας και αστρονομίας για τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων και έμαθε να προβλέπει με ακριβεια τις εκλείψεις των πλανητών και την αποδοση της συγκομιδής.
Μετά τον Θαλή κατευθύνθηκε προς Μεσοποταμιαν,όπου παρέμεινε στο όρος ΚΑΡΜΕΛ, μελετώντας επί διετιαν το Μωυσή και τους προφήτες Ηλία και Ελισσαιο. Εκει μυήθηκε στα μυστηρια της Βαβυλώνας - Τυρου και στις τελετεςτων θεών Βααλ και Ασταρτης, ενώ έμαθε την ερμηνεία των ονείρων και τη χρήση του λιβανου ,κατανοώντας πλήρως τις αρχές τελετουργίας των θεοτήτων αυτών.
Φθάνοντας τέλος στο παλάτι του Φαραώ ΑΜΑΣΗ στην Αίγυπτο σε ηλικία 21 ετών, μέσω της συστατικής επιστολής του Πολυκρατη και εντολής του Φαραώ, επεσκεφθη και εμαθητευσε στα φημισμένα μαντεία της Ηλιουπόλεως, Ερμουπολεως, Θηβών και Μεμφιδος,όπου ήτο συσσωρευμένη ΟΛΗ η γνώση της αρχαιότητος. Κατά το 23ον έτος παραμονής του στην Αίγυπτο και αφού είχε γίνει διάσημος για τις άπειρες γνώσεις του, έχοντας συνάμα ανακαλύψει και διατυπώσει το Πυθαγόρειο θεώρημα και τις ιδιότητες ων στερεών πολυεδρων, επί Φαραώ ΨΑΜΜΗΤΙΧΟΥ,κυριευεται η ΑΙΓΥΠΤΟΣ από τον Περση βασιλιά ΚΑΜΒΥΣΗ και ο Πυθαγόρας μεταφέρεται στη Βαβυλώνα, όπου αναγνωρίζεται από τους Μάγους,τους αντιπροσώπους της Περσικής θρησκείας και επιστήμης.

 Μετά 12 ετη παραμονής στη Βαβυλώνα και αφού ετελειοποιηθηκαν οι αστρονομικές του γνώσεις, ΠΛΗΡΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ,επιστρέφει στη Σάμο σε ηλικία 56 ετών , αφού του επετράπη η επανοδος σ αυτην ,καθ όσον η Σαμος πλεον ανήκε στην Περσικη Αυτοκρατορία. Μετά τριετή παραμονή στη Σάμο και αφού επεσκεφθη τα μαντεία Δελφών και Θήβας,αφου επεσκεφθη και μελέτησε το πολιτευμα της Σπάρτης, τον τοπο γεννήσεως του Διός στην Κρήτη , σε ηλικία 62 ετων, εγκαθίσταται στον Κροτωνα της Σικελίας, όπου εγένετο δεκτός"" μετά βαιων και κλάδων "" και ιδρύει την Πυθαγορειον σχολή. 

Μη θέλοντας να σας κουράσω περισσότερο, αυριο θα τελειώσουμε την περιγραφή της πολυπραγμονος ζωής, ενός εκ των σπουδαιότερων ανδρών ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ,που γέννησε η αρχαία Ελλάδα.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Γαλάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΣΠΑΡΤΗ

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΣΠΑΡΤΗΣ